szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pályának évente 1 milliárd forint nyereséget kellene hozni, ahhoz, hogy 65 év alatt megtérüljön a befektetés.

Kizárt, hogy 65 milliárd forint elég legyen a Hajdúnánásra tervezett MotoGP-pályára, és az is, hogy a beruházás valaha megtérüljön.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a HVG megkeresésére az építkezés megtérülésére vonatkozó kérdésére csak annyit válaszolt, hogy a kormány korszerű, multifunkciós és gazdaságosan üzemeltethető versenypályát épít az adófizetők pénzéből, amely nemcsak a MotoGP futamainak befogadására lesz alkalmas, hanem más nemzetközi versenysorozatoknak is otthont adhat. „Az ezekről folyó tárgyalások eredménye érdemben befolyásolja majd a bevételi várakozásokat” – fogalmazott a tárca.

Szerintük a beruházás kedvezően hat a térség iparára és turizmusára, az üzemeltetéshez pedig az állam „csak a kiemelt események jogdíjának mértékéig kíván forrást biztosítani”.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint az elkölteni tervezett 65 milliárd forint belátható időn belül nem térül meg. Úgy számolt, kizárt, hogy a nyereség akár 1 milliárdot elérje évente, márpedig abban az esetben is 65 év kellene ahhoz, hogy a beruházás visszatermelje az árát. És akkor még nem is számoltunk a borítékolható, menetközbeni drágulással.

Júniusban jelentette be a kormány, hogy motorospályát épít Hajdúnánás külterületén. A pályán kívül tréning- és konferencia-központ, valamint szálloda is lesz. Az első futamot 2023-ban tartanák. A HVG úgy értesült, hogy Nyíregyháza, Balatonfőkajár és a Hungaroring jött még szóba lehetséges helyszínként. 

További részletek az e heti HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jó kis meglepetés érkezhet a Samsung Galaxy S21 belsejében

Jó kis meglepetés érkezhet a Samsung Galaxy S21 belsejében

Ingyen fürdőbelépőt ad az időseknek a VI. kerület

Ingyen fürdőbelépőt ad az időseknek a VI. kerület

Ugatással riasztja el a betörőket az Amazon hangszórója

Ugatással riasztja el a betörőket az Amazon hangszórója