szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jóval alacsonyabb inflációhoz mérten emelte a kormány idén a nyugdíjakat.

Januárban még 2,8 százalékos inflációval számolt a magyar kormány, ehhez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint ugyanis csak júliusban 3,8 százalékkal emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak. Az élelmiszerek háromszor gyorsabban drágulnak, 7,8 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak és szakértők szerint akár 10 százalékkal is drágábbak lehetnek az élelmiszerek. Márpedig az élelmiszerek nagyobb súllyal szerepelnek a nyugdíjasok és az alacsony keresetűek kosarában. Így a nyugdíjas infláció mértéke eléri a 4,3 százalékot – írta az Mfor.hu.

A lap számítása szerint az infláció és a nyugdíjak mértékének különbségéből adódó, az államkasszában maradó összeg 32 milliárd forintot tesz ki – lényegében ennyivel hitelezték meg havonta a kormányt eddig idén a magyar nyugdíjasok, hiszen a nyugdíjakat mindig legalább az infláció mértékével kell emelni.

Így azonban társadalom idősebb része jelentős hátrányt szenved az alacsonyabb mértékű emelés miatt. A lap arra is kitért, hogy ilyen esetben a kormány novemberben nyugdíjkiegészítéssel kompenzálja a tényleges inflációtól elmaradó emelést: számításaik szerint 1,14 százalékos lehet ez a nyugdíjkorrekció novemberben.

Az átlagos 140 ezer forintos nyugdíj esetén 15 960 forintos emelést jelent majd az első 10 hónapra vetítve, az év hátralévő részében pedig már az emelt nyugdíjat kapják majd a jogosultak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rekordbevételt hozott tavaly a debreceni stadion

Rekordbevételt hozott tavaly a debreceni stadion

Az Emmi megerősítette, kiszámlázzák a tartozást a TB-adósoknak

Az Emmi megerősítette, kiszámlázzák a tartozást a TB-adósoknak

Újrakezdődött a pánikvásárlás, lépett a brit Tesco

Újrakezdődött a pánikvásárlás, lépett a brit Tesco