szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A banki átutalásokat megkönnyítő másodlagos azonosítót már több mint 80 ezer ügyfél regisztrálta a bankszámlájához, de több millió ügyfélnek lenne erre lehetősége – derül ki a money.hu szakportál összeállításából.

Márciustól már nem feltétlenül kell tudni a 3x8 számjegyből álló bankszámlaszámokat, ugyanis azoknak az ügyfeleknek, akik a bankjuknál regisztrálták a másodlagos azonosítójukat – ami lehet e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám –, ezek megadásával is lehet utalni.

Hétfőn indul az azonnali átutalás, de egy fontos dolog kimaradt belőle

A bankszámla díjkimutató, amelyet minden magyar számlatulajdonosnak meg kellett kapnia januárban, összesítve tartalmazza az összes bankszámlához kapcsolódó költséget. Ebből azonnal kiderül, hogy mennyit fizetünk azért, ha például állandóan automatából veszünk fel készpénzt, ha folyószámlahitelt görgetünk magunk előtt, de sokkoló lehet a tranzakciókról érkező SMS üzenetek összköltsége is.

A rendszert menedzselő Giro Zrt. adatai szerint szeptember elejéig több mint 80 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Az azonnali átutalást pedig eddig 53 millió alkalommal vették igénybe, összesen 7811 milliárd forint értékben. Egy-egy utalás átlagértéke közel 147 ezer forintot tett ki.

Ez az összeg pedig könnyen tovább nőhet, szeptembertől ugyanis már az úgynevezett kötegelt átutalások is elutalhatóak. Vagyis most már a vállalati számlákról egyszerre több utalást is el lehet küldeni az azonnali fizetési rendszeren keresztül. Például egy cég dolgozóinak fizetését is elutalhatja a rendszeren keresztül elektronikus tranzakció keretében, így a bérek szinte azonnal megérkeznek.

A rendszer így sem lesz még teljes, a több ezer vagy több tízezer embernek történő egyidejű utalások továbbra sem az azonnali fizetési rendszeren keresztül érkeznek meg. A Magyar Államkincstárból a nyugdíjak továbbra is az éjszakai utalási rendszeren keresztül jutnak a bankszámlákra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

A magyarok azonnal rákaptak az azonnali fizetésre

Egyértelműen van rá igényük az embereknek, hogy a hétköznapi munkaidőn kívül is tudjanak pénzt utalni. A másodlagos azonosító egyelőre fehér holló. Nagyrészt hiba nélkül működik az azonnali utalás, de azért akadtak visszadobott tranzakciók.

Kovács Gábor Gazdaság

Kicsit fapadosan, nagyot késve, de elindult az azonnali fizetés Magyarországon

Néhány órája nagyot lépett előre a magyar bankrendszer: órák helyett másodpercek alatt átmennek az egyszeri utalások, ráadásul bármikor, nem csak munkanapokon napközben. Akár e-mail cím használatával is lehet utalni, de sok banknál személyesen kell címet regisztrálni. A rendszer igazi értelmét adó szolgáltatások azonban még a kanyarban sincsenek.

A járvány kezdete óta először tüntetett Greta Thunberg

A járvány kezdete óta először tüntetett Greta Thunberg

Kamuparfümök helyett kamuruhákat venne a magyar

Kamuparfümök helyett kamuruhákat venne a magyar

Jobb kamerát szeretne a telefonjába? Egyszerű: csak vegye ki és cserélje újra

Jobb kamerát szeretne a telefonjába? Egyszerű: csak vegye ki és cserélje újra