szerző:
Arató László (EUrologus)
Tetszett a cikk?

Egy évtized alatt hetven százalékkal nőtt az Európai Unióban a hajléktalanok száma, most több mint 700 ezer embernek kell nap mint nap szembe néznie azzal, hogy nincs tető a feje felett. Az Európai Parlament azt a cél tűzte ki, hogy 2030-ig számolja fel az EU a hajléktalanságot.

Nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amelyben hangsúlyozzák: a lakhatás alapvető jog, az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak minden meg kell tenni annak érdekében, hogy az évtized végére megszűnjön az EU-ban a hajléktalanság. Kiemelik: ez a szegénység legsúlyosabb formája, és a helyzet évről-évre romlik. Ennek oka a magasabb lakhatási költségekben, a gazdasági válságban, a megvágott szociális támogatásokban és a nem megfelelő szociálpolitikában keresendők. Ezt a helyzetet a járvány tovább fogja rontani, a munkahelyek megszűnése és a keresetek kiesése a hajléktalanok számának további emelkedéséshez fog vezetni.

A parlamenti állásfoglalás egy sor ajánlást fogalmaz meg a tagállamok számára, többek között:

 • vállaljanak felelősséget a hajléktalanság megoldásáért, foglalkozzanak a megelőzéssel és a korai beavatkozással;
 • a bevált gyakorlatok cseréjére van szükség a tagállamok között;
 • szüntessék meg a hajléktalanság büntethetőségét;
 • biztosítsanak egyenlő hozzáférést az olyan közszolgáltatásokhoz, mint az egészségügyi ellátás, az oktatás és a szociális szolgáltatások;
 • biztosítsanak a hajléktalanok speciális igényeit figyelembe vevő, testre szabott támogatást, képzést és programokat a munkaerőpiacra való visszatéréshez;
 • javítsák az adatgyűjtés hatékonyságát a hajléktalanság valós mértékének felméréséhez,
 • adjanak pénzügyi támogatást azoknak a civil szervezeteknek és helyi szerveknek, amelyek biztonságos helyet nyújtanak a hajléktalanoknak és segítenek a kilakoltatások megelőzésében, különösen a koronavírus-járvány idején;
 • hajtsanak végre hosszú távra szóló, a közösségen alapuló, a mindenekelőtt lakhatás-elvén alapuló, integrált nemzeti hajléktalanstratégiát;
 • ideiglenes megoldásként biztosítsanak folyamatos hozzáférést a menedékhelyekhez,
 • biztosítsák valamennyi érdekelt fél részvételét a hajléktalansággal kapcsolatos stratégia kialakításában; és
 • segítsék a szociális vállalkozásokat és az öninnovációs tevékenységeket a hajléktalanok aktív társadalmi befogadásának javítása érdekében.

Az állásfoglalás alapjul szolgáló tanulmány szerint a 700 ezer hajléktalan közel fele (337 ezer) Németországban van, Magyaroszágon 8568 személyt tartanak nyilván a 2018-as adatok alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében

Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében

Navalnij ellentámadásba ment át és leleplezte Putyin palotáját

Navalnij ellentámadásba ment át és leleplezte Putyin palotáját

A fővárosi Covid-kórházaknál az átlagnál szennyezettebb a levegő

A fővárosi Covid-kórházaknál az átlagnál szennyezettebb a levegő