szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus-járvány első hulláma nagyon megviselte a mediterrán országot, ezért ősszel a fogyatkozó egészségügyi stábot néhány helyen megpróbálják külföldiekkel feltölteni. A szabályozás és a helyi viszonyok azonban sokszor közbeszólnak – tudósít a Deutsche Welle.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Csak kivételes esetekben alkalmazzák a Cura Italia jogszabályt, amely a koronavírus-járvány idején engedélyezi külföldi orvosok és ápolók felvételét az állami kórházakba – olvasható a Deutsche Welle riportjában.

Pedig vannak próbálkozások: a második hullám során Umbria tartományban olyan nagy volt az orvos- és nővérhiány, hogy alkalmazni kezdték ezt a jogszabályt. Piemont tartományban is hasonlóan jártak el, ám ott először lezárták a felvételi kampányt a külföldiek elől, hogy aztán később, amikor még nagyobb lett a szükség, új felvételi kampányt indítottak, kifejezetten a külföldi orvosok és ápolók számára. Minthogy ezt többen bírálták, ezért az új felvételi kampányban is előkerült a régi/új megkötés: csak olasz, illetve uniós polgárok jelentkezhetnek.

Két lépés előre, egy hátra – fogalmazza meg a helyzetet a lapnak a Külföldi Orvosok Szövetsége Olaszországban (Association of Foreign Doctors in Italy, AMSI) szervezet vezetője. Foad Aodi palesztin orvos szerint a mostaninál jóval több kellene ahhoz, hogy külföldi orvosok és ápolók segíteni tudják a Covid–19 elleni harcot Olaszországban.

Jelenleg egyébként az AMSI becslései szerint 77 500 külföldi már dolgozik az egészségügyben, köztük 22 ezer orvos, 38 ezer nővér. Döntő többségük, mintegy 90 százalékuk azonban magánkórházakban dolgozik, miközben a járvány súlyát az állami egészségügy viseli.

Az orvos szakszervezet jóslata szerint jövőre 30 ezer doktor hiányzik majd az egészségügyből. A fő ok, hogy a költségvetési megszorítások miatt elég fiatal orvos sincs, aki felválthatná az idősebb nemzedéket, hiszen jelentős részük a magánszektorban vagy külföldön keresi a boldogulást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne

A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne

Rétvári: Azért írják a tankönyvben, hogy a férfi politizál, a nő érzelmi életet él, mert ezek a jellemzők

Rétvári: Azért írják a tankönyvben, hogy a férfi politizál, a nő érzelmi életet él, mert ezek a jellemzők

Hétfő hajnaltól él az Egyesült Királyságba utazók karanténkötelezettsége

Hétfő hajnaltól él az Egyesült Királyságba utazók karanténkötelezettsége