szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

November eleje óta nem látott szinteken a magyar deviza.

364 alá esett a forint euróval szembeni árfolyama december 28-án, vagyis az első karácsony utáni kereskedési napon. Az árfolyam a 362-es szinten nyitott, majd szinte azonnal gyengülni kezdett, délután fél 2-re a 365-öt is megközelítette, de 364,8-ról visszaerősödött 634,5-re. Az euróval szembeni árfolyam legutóbb november elején, október végén mozgott a 364 fölötti tartományokban, sőt október végén 370-es történelmi csúcspontját ostromolta.

A forint karácsony utáni árfolyama kilógott a többi régiós deviza sorából, a cseh korona árfolyama lényegében stagnált, a lengyel zloty ingadozott. A magyar deviza gyengélkedését egyfelől az év végi likviditásszűkösség, másfelől a Magyar Nemzet Matolcsy György jegybankelnökkel készített interjúja magyarázhatja – írja a Portfolio.hu. Az interjúban a jegybankelnök ismét hitet tett amellett, hogy a jegybanknak hozzá kell járulnia a gazdaság ösztönzéséhez, ami a forint árfolyamát kevéssé támogató laza monetáris politika folytatását vetíti előre.

Ugyanez következik a jegybank karácsony előtt nyilvánosságra hozott inflációs jelentéséből, az abban található előrejelzés szerint az infláció várhatóan a 3 százalékos jegybanki célon fog alakulni, ami nem tesz szükségessé beavatkozást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Életfogytiglani fegyházat kér az ügyészség Szilágyi István fiának

Életfogytiglani fegyházat kér az ügyészség Szilágyi István fiának

Hogyan segíthet a mellrák felismerésében egy algoritmus?

Hogyan segíthet a mellrák felismerésében egy algoritmus?

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás