szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miután közel tizedével kellett csökkenteni az Országos Atomenergia Hivatal eredetileg tervezett létszámát, most csak belső átcsoportosítással tudják megoldani a munkát – írta meg a hivatal.

„Nem zárható ki. Jelenleg csak belső átcsoportosítással tudjuk megoldani a feladatellátást.”

Ezt válaszolta az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a 444-nek, amikor rákérdeztek, jól értelmezik-e az éves jelentést, valóban arról van-e szó, hogy kevés lehet a szakember a paksi bővítés engedélyezéséhez.

Paks II. terveit tavaly június 30-án kapta meg a hivatal, ezután van 15 hónapja a létesítési engedély 283 ezer oldalas kérelmét elbírálni, ennek az engedélynek a birtokában kezdődhet majd az építkezés. A jelentés úgy fogalmaz: az OAH „eredetileg tervezett létszámát közel tizedével csökkentették”, ez pedig

„jelentős kihívások elé állítja a szervezetet, mivel munkaerő-felvételre csak a kilépő, nyugdíjba vonuló munkatársak pótlásakor kerülhet sor. Ezt a helyzetet nehezíti, hogy jelenleg hazánkban a teljes nukleáris iparnak jelentős a mérnökszükséglete.”

A jelentés azt is kiemeli, hogy a most meglévő blokkok élettartamát meghosszabbítani elvileg nem lehetetlen, de a jogszabályok ezt most nem teszik lehetővé.

A beruházás egyébként 2014 után az Európai Bizottság vizsgálatai miatt csúszott, majd miután 2016-ban megkapta a projekt a brüsszeli engedélyt, a Roszatomra kellett évekig várni, hogy beadja a terveit. 2014-ben a kormány azt ígérte, hogy a két új blokk közül az első 2023-ban már termelni fog, de a mostani ütemezés szerint itt még nem tartunk.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Március végén tetőzhet leghamarabb a járvány harmadik hulláma

Március végén tetőzhet leghamarabb a járvány harmadik hulláma