szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy éve és három hónapja lesz az Országos Atomenergia Hivatalnak arra, hogy átrágja magát a 283 ezer oldalas dokumentumon és döntsön róla.

Kedd reggel nyolc órakor beadta két új atomerőműblokk építésének engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) a Paks II. Zrt. Ezt Süli János, nukleáris kapacitáspótlásért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be Pakson a térség polgármestereinek tartott fórumon.

A miniszter szerint a dokumentum azt hivatott igazolni, hogy a tervezett beruházás minden szempontból megfelel a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek.

A következő lépés a földmunkákra vonatkozó engedélykérelem benyújtása lesz, amit három hónap múlva terveznek, és amiről három hónap alatt kell, hogy döntsön a hivatal.

A mostani engedélykérelem elbírálására 12+3 hónapja lesz az OAH-nak, az építkezés leghamarabb jövő szeptember végén indulhat el. Az új blokkok végleges üzembe helyezését 2029–30-ban szeretnék megvalósítani.

Pakson két, a Roszatom által kifejlesztett VVER-1200-as 3+ generációs blokk épül, a meglévő egységektől északra. Ez egy továbbfejlesztett blokktípus, aminek tervezésekor a megnövelt biztonságot tartották szem előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Ez a tavasz megmutatta, miért tévút az új paksi atomerőmű

A kormány a nukleáris és a napenergia keverékével képzeli el a hazai áramtermelés jövőjét, de a két technológia nem egészíti ki jól egymást. Paks II. 4 ezermilliárd forintba kerül, és várhatóan sok-sok óra lesz, amikor csak negatív áron tud majd termelni.