szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az uniós GDP 4,4 százalékát tette ki a kulturális és kreatív ágazat a koronavírus-válság előtt, ám kevés szektort érintett annyira súlyosan a pandemia, mint a kultúrát – állapítja meg egy új jelentés.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

643 milliárd euró, azaz 4,4 százalék volt 2019-ben a kulturális ágazat és a kreatívipar hozzájárulása az uniós GDP-hez, ám 2020-ban a koronavírus-válság miatt legalább 30 százalékkal, másképpen fogalmazva 199 milliárd euróval csökkent a bevételük.

A jelentés szerint ez nagyobb visszaesés, mint amit a turizmus elszenvedett (27 százalék), csak a légiipar esett nagyobbat (31,4 százalék).

A visszaesés szinte mindenkit érintett: a világhírű Louvre múzeumon túl a mozihálózatokat, a színházakat és a közösségi kultúra valamennyi fórumát. Számokban kifejezve: az előadóművészek bevételei 90, a zeneiparé 76 százalékkal estek vissza, miközben a filmipar, a média, a tévétársaságok 20-40 százalék közötti visszaesést tapasztaltak. Egyedül a videojátékipar volt az, amely erősödni tudott, mégpedig 9 százalékkal.

A jelentés szerint a helyreállást azt is nehezíti, hogy amíg az iparban könnyebb az újrakezdés, ez a kulturális ágazatban sokkal nehezebb, mert a színházakban próbálni kell az előadások előtt, a nagy koncertkörutakat pedig jó előre meg kell szervezni, ami a mostani bizonytalan helyzetben szinte lehetetlen feladat.

És hiába nyitnának meg a mozik és a koncerthelyszínek, egy nemrég készült másik felmérés szerint az emberek 46 százaléka legalább egy évig, 21 százalékuk pedig több évig is félne ilyen eseményre menni.

Éppen ezért a jelentés készítői szerint létfontosságú lenne, hogy az EU, illetve a tagállamok támogassák a kulturális és kreatívipart, és ösztönözzék, hogy magánberuházások is megvalósuljanak a szektorban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három gyomirtóféle úgy felforgatja a talajt, hogy antibiotikum-rezisztencia lesz a vége

Három gyomirtóféle úgy felforgatja a talajt, hogy antibiotikum-rezisztencia lesz a vége

Gillian Anderson volt a legkellemetlenebb időzónában a Golden Globe-on

Gillian Anderson volt a legkellemetlenebb időzónában a Golden Globe-on

Egy új kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásából egy is 80 százalékos védettséget ad

Egy új kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásából egy is 80 százalékos védettséget ad