szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre kevesebb munkás van, aki fogadni tudja a csomagokat, így óriásit ugrott az áruszállítás költsége.

Óriásit nőttek a szállítmányozás költségei, ezt pedig egyre több vásárlásnál érezhetjük meg. Amikor arról esik szó, hogy a járvány miatt rosszabb a gazdasági helyzet, a legtöbb embernek valószínűleg nem a konténerárak jutnak eszébe elsőre, pedig a következményeket mindannyian láthatjuk.

Mivel Kína viszonylag hamar kilábalt a gazdasági válságból, 2020 nyarától beindította a nemzetközi forgalmat, de hiába indult el rengeteg konténer Európába, nehezebben tudják begyűjteni azokat. Sanghajból a hozzánk egyik legközelebb eső kikötőbe, Koperbe egy 40 lábas konténert eljuttatni normál esetben 1200-1800 dollárba (370-550 ezer forintba) kerül, most azonban 8500 dollár (2 és fél millió forint) az ár, januárban pedig 11 ezer dollárt (3 millió 300 ezer forintot) is elkértek érte – mondta Bakonyi Ádám, a Speed Line s.r.o nemzetközi fuvarozócég logisztikai munkatársa.

A járvány miatt sok rakodómunkást küldtek kényszerszabadságra vagy bocsátottak el, ezért most nincs elég ember, aki lepakolja a kikötőkben álló konténereket, és nincs elég sofőr, aki ezeket el- és visszaszállítsa az adott országba, illetve kikötőbe. A szakember úgy számol:

általában a kirakodást követően 2-3 nap alatt ki lehet üríteni egy konténert, most ez a folyamat több mint egy hétbe telik.

A fuvarozócégek pedig igyekeznek a konténerhiányból adódó költségeket a teherszállítás díjának emelésével kompenzálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!