szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az engedélyezéssel kapcsolatban egyelőre nincs időpont.

Ausztria egymillió Szputnyikot vásárol. Erről tájékoztatta a sajtót a hétvégén Sebastian Kurz. Ezzel "turbófokozatra kapcsol az oltási kampány" – hangsúlyozta az osztrák kancellár. Kurz már február végén felhívta Vlagyimir Putyint, hogy tájékozódjon a Szputnyik vakcináról, de ezt csak március végén jelentette be – írja a Politico.

Közben a kancellár néhány más uniós tagállam vezetőivel együtt bírálta Brüsszel vakcinaelosztási politikáját mondván, hogy az előnyben részesít egyes államokat –például Máltát – másokkal szemben. Az Európai Bizottság elutasította Sebastian Kurz és társai kérését a vakcinák újraelosztására. Brüsszel szerint a vakcinahiány oka nem az elosztás, hanem az, hogy néhány gyógyszergyár nem teljesíti a szerződéses vállalásait az Európai Unióval szemben.

Az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte a Szputnyik vakcinát, mert a helyszínen is ellenőrizni kívánja a gyártási folyamatot. Korábban az orosz gyógyszergyár tudományos igazgatója a CNN-nek nyilatkozva elismerte: vannak problémáik a tömeggyártással kapcsolatban. Emiatt néhány külföldi rendelést nem tudott teljesíteni a vakcinát előállító orosz vállalat.

Az oroszok a kínaiakkal összefogva nagy mennyiségű vakcinát állítanak majd elő az indiai Haiderabadban. A kínai tulajdonban levő gyár a harmadik negyedévben indítja be a vakcina tömeggyártást, és a negyedik negyedévben lesz képes exportálni.

Mi lesz az engedélyezéssel Ausztriában?

A vészhelyzetre hivatkozva minden tagállamnak joga van olyan vakcina importjára is, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezett. Magyarország erre hivatkozva használ fel orosz és kínai vakcinákat az oltási kampányban.

Kurz kancellár semmiféle dátumot nem közölt a sajtóval, csak annyit mondott, hogy immár lehetővé vált egymillió Szputnyik importja. Ausztriában az engedélyezéssel kapcsolatban nincs döntés – közölte a Politicóval Sebastian Kurz osztrák kancellár hivatala.

Németország is tárgyalásokat folytat a Szputnyik vakcina importjáról – közölte Jens Spahn egészségügyi miniszter. Szlovákiában viszont kormányválságot idézett elő a Szputnyik, mellyel kapcsolatban a pozsonyi gyógyszer-engedélyező hatóság nem tudott egyértelmű döntésre jutni.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Handelsblattnak úgy nyilatkozott az ügyről, hogy "a különböző tagállamok érzékenysége az orosz vakcinával kapcsolatban eltérő, de óriási a nyomás a politikusokon hiszen az emberek vakcinára várnak mindenütt az Európai Unióban". Brüsszel korábban azt közölte: nem akar orosz vakcinát venni. Charles Michel hangsúlyozta: az EU úgy kívánja megoldani ezt a problémát, hogy felgyorsítja a vakcinagyártást a saját területén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!