szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fürjes Balázs államtitkár sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy két külön projektről van szó, amelyek nem is érintik egymást.

Nem törli a tervezett Diákváros-fejlesztést a Fudan Egyetem Budapestre költözése - mondta Fürjes Balázs államtitkár Vitézy Dáviddal közösen tartott online sajtótájékoztatóján. Fürjes elmondása szerint a kínai kampusznak külön helyet találtak a Déli Városkapu projekt sarkában, és a terv a kínaiaknak is megfelel.

“A Diákváros és a Déli Városkapu-program megvalósítása is folyik, a korábbi döntéseknek megfelelően készülnek a tervek, van, ami már épül” - mondta Fürjes, aki szerint nagyon úgy néz ki, hogy Budapest jövője a délre terjeszkedés. Az ezzel kapcsolatos kihívások közt megemlítette, hogy nemzetközi összevetésben Budapesten kevés az egy budapestire jutó zöldfelület, illetve nincs elég kollégiumi férőhely, ami pedig van, az lerobbant.

Viszont a terület, tehát Csepel és Ferencváros egy része jelenleg annak ellenére rozsdaövezet, hogy közel vannak a belvároshoz és jó a közlekedés is.

Hangsúlyozta, a Diákváros tervei érintetlenek, annak a 8-10 ezer magyar egyetemi hallgatónak adnak helyet, akik a magyar állami/budapesti egyetemek hallgatói lesznek a Fudanról pedig elmondta, a kormányon belül Palkovics László foglalkozik a kínaiakkal kötendő szerződésekkel. Az egyetemmel kapcsolatos viták pedig inkább annak a világnézetnek köszönhetők, amik miatt a keleti blokkból mindig a nyugati egyetemeket tartjuk értékesebbnek. “De tetszik, nem tetszik, a jövő Ázsiáé, a 21. század Ázsia felemelkedését hozza” - mondta.

“Az azonban biztos, hogy a Diákváros fejlesztése érintetlen marad, a Déli Városkapu egyéb területein kap majd helyet a Fudan kampusza” - ismételte meg Fürjes.

Arra a kérdésre, pontosan hova kerül a Diákváros és a Fudan Egyetem, Fürjes azt válaszolta, a minden érintett által elfogadott mesterterv értelmében a Nagyvásártelep lesz a Diákváros központja, annak a környezetében lesznek a magyar egyetemi kollégiumok.

Kedden olyan hírek is érkeztek, hogy a kormány gyakorlatilag törölte a Diákváros tervét, amire a Miniszterelnökség közölte, hogy továbbra is tervezik megépíteni a Diákvárost, benne a Fudannal, viszont Fürjes szavaiból most az jön le, hogy két külön beruházásról van szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

Miután Karácsony Gergely főpolgármester közölte, kételkedik abban, hogy egyszerre valósul majd meg a Budapest Diákváros és a kínai Fudan Egyetem a Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén, az Indexre írt hosszú publicisztikát Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.