szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miután Karácsony Gergely főpolgármester közölte, kételkedik abban, hogy egyszerre valósul majd meg a Budapest Diákváros és a kínai Fudan Egyetem a Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén, az Indexre írt hosszú publicisztikát Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

Gulyás Gergely és Karácsony Gergely után Fürjes Balázs is megszólalt a Budapestre érkező Fudan Egyetem campusa kapcsán. A vita a kormány és Karácsony Gergely között azzal indult, hogy a főpolgármester arról írt a Facebookon, félő, hogy az egyetem ideköltöztetése veszélyeztetni fogja a Diákvárossal kapcsolatos terveket.

A Diákváros Ferencvárosban valósulna meg, területen a tervek szerint 16 ezer ember (közülük 12 ezer diák) lakna, további 15 ezer dolgozna itt. "Ha a kínai kampusz miatt csak eggyel kevesebb magyar diáknak jut ott hely, az már elfogadhatatlan. De félő, nem csak eggyel kevesebb fiatalnak jut hely a kormány szerint. Mert azt a kormányzati közlést, hogy a Diákváros és a kínai egyetem egyszerre, egy helyen épül majd meg, erősen kétlem" – szögezte le Karácsony. Szerinte kételyeit alátámasztják azok a hírek is, amelyek szerint a február 24-i kormányülésen készült emlékeztető azt tartalmazza, hogy „az előterjesztés szerinti beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg”.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter erre azt mondta, „a Diákváros fontos kormányzati terv, amely fel fog épülni a Fudan Egyetem mellett, ezért nem értjük, hogy főpolgármester úr miért kíván terméketlen vitát folytatni a kormánnyal”.

A vita újabb fejezeteként Fürjes Balázs írt egy publicisztikát az Indexre. Az államtitkár ebben megerősíti, amit Gulyás Gergely állít. Szerinte "a város iránt elkötelezett polgár, az egyetemre készülő fiatal és mindenki, aki szívén viseli Budapest jövőjét, elhűlten olvashat a Diákváros kontra Fudan (helyesen: Diákváros és Fudan!) ügyben kialakult csetepaté újabb meg újabb felvonásairól. Pedig a Diákváros ügye jóval többet érdemel, mint kínai diktatúrával vagy az atlétikai vb megfúrásával való rémisztgetés." Fürjes ezután leszögezi, Diákváros márpedig lesz.

Az államtitkár szerint az az eredeti tervek szerint épül majd meg, és 8–10 000 kollégiumi helyet biztosít a budapesti magyar egyetemek hallgatóinak. "A világ 34. legjobb egyetemeként számontartott Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg" – erősíti meg Fürjes. Az államtitkár arról is ír, a Fudan ideérkezésének megszervezése, a kínaiakkal való megállapodás az innovációs és technológiai miniszter feladata.

"Biztos, hogy folytatódni fog a disputa, milyen előnyökkel jár egy rangos kínai egyetem Budapestre érkezése. A vita természetes, anélkül nincs demokrácia. Érdekes egybeesés: nemrég még hevesen támadták a keleti vakcinákat, mára pedig Európa egyetért: ezek ugyanúgy életeket mentenek, mint a nyugatról érkező oltás" – közli az államtitkár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!