szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EU-nak küldött dokumentumban azzal érveltek, hogy az alacsony dolgozói létszám „már nem tekinthető elégségesnek a biztonságos betegellátás biztosításához”.

Az Európai Unióval fizettetné ki a kormány az egészségügyi szolgálati jogviszonyt vállaló orvosok béremelését – írja a G7. A gazdasági lap abból következtetett erre, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) költségvetésében idén 293 milliárd forinttal magasabb a bérekre szánt kiadás a tavalyinál, ez az összeg pedig szinte teljesen megegyezik azzal, amelyet a magyar állam az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) terve szerint egészségügyi bérfejlesztésre kíván költeni.

Az uniós válságkezelő alapból a magyar kormány összesen 5797 milliárd forintot szeretne lehívni, a pénzt így költené el:

A G7 szerint ezzel a Fidesz-kormányzat óriási segítséget kaphat Brüsszeltől, a választás előtti évben ugyanis áttételesen 300 milliárd forint szabadon elkölthető forráshoz jut. A lap emlékeztetett: az EU-nak szánt összefoglaló szerint az orvosi bérnövekedéstől azt várja a kormányzatcsökken az orvosok és általában az egészségügyi szakemberek hiánya. A dokumentumban így fogalmaztak: „A betegek közvetlen ellátásában résztvevők száma a külföldi lehetőségek és a magánellátás megerősödésének elszívó hatása, a pályát elhagyók nagy száma, illetve a pályát kevesebben választók miatt mostanra már nem tekinthető elégségesnek a biztonságos betegellátás biztosításához.”

A béremelésnek persze nem csupán egyszeri hatása lesz, minden évben elő kell majd teremteni rá a közel 300 milliárd forintot, amely az egészségügyi ágazat összes idénre tervezett kiadásainak 18,7 százalékát teszi ki – hívta fel a figyelmet a G7.

Az RTL Klub Híradója a cikk nyomán megkereste a kormányt. A Miniszterelnöki Sajtóiroda azt válaszolta, hogy a béremelés költségének 14 százalékát finanszíroznák uniós forrásból. Hozzátették, hogy amennyiben az Európai Bizottság nem fogadja el a tervezetet, a béremelést teljes egészében a hazai központi költségvetés terhére valósítja meg a kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Feszültséget okozott a béremelés az egészségügyben

Noha a kormány 20 százalékos béremelésről beszélt, a gyakorlatban ez csak 16,5 százalékot jelent az ápolóknak - írja a Népszava. A bérolló ezzel még nagyobbra nyílik az orvosok és a szakápolók között.