szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Van, aki a hús, a tej és a tojás termelési önköltségének 15-20 százalékos drágulását várja, más a sertéstartóknál számít nagy lemorzsolódásra az egyre magasabb takarmányárak miatt.

A takarmányárak világszintű emelkedése miatt elkerülhetetlen a hús drágulása – erősítették meg a Portfolio keddi online konferenciáján részt vevő termelői szervezetek és agrárcégek képviselői. Ahogy korábban megírtuk, Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke szerint 20-25 százalékkal emelte a költségeket a takarmány drágulása, ez pedig előbb-utóbb megjelenik majd a fogyasztói árakban is.

A hús, a tej és a tojás termelési önköltésgének 15-20 százalékos drágulását várja Kulik Zoltán, a takarmánygyártással foglalkozó Vitafort Zrt. vezérigazgatója, aki az MTI-nek nyilatkozva példa nélküli kihívásnak nevezte, hogy a takarmány-alapanyagok ára megugrott az utóbbi hónapokban. A legnagyobb mértékben Kulik szerint a csirkehús ára nőhet. A takarmány drágulását azzal magyarázta, hogy a kínálat bővülése megállt, a kereslet viszont egyre nő. Hozzátette:

Az árak mérséklődésére hosszabb távon sem lehet számítani, legfeljebb az év végén lehet kisebb korrekció.

20-25 százalékkal is drágulhat a hús

A takarmányárak növekedése miatt.

Mivel egy kiló csirkemell ára jelenleg 1100-1500 forint körül van, egy esetleges 20 százalékos drágulás azt jelenti, hogy akár 1300-1800 forintot is kérhetnek majd érte.

Mezei Dávid, a Takarékbank Zrt. agrár- és uniós kapcsolatok ügyvezető igazgatója szerint a népeség növekedésével együtt világszerte nő a városi lakosság aránya, és ezzel együtt az élelmiszer-pazarlás is, miközben a növényi termékek egyre nagyobb hányadát az ipar használja fel. Mezei úgy véli, az európai hústermelés a költségei alapján világszinten nem versenyképes, és ma még azt sem látni, hogy az EU milyen eszközökkel akarja a kontinens húsfogyasztását – a minőség javára – mérsékelni. Fejlesztésekre azért is szükség volna – tette hozzá –, mert minél magasabb a feldolgozottság, a takarmányköltség aránya annál kisebb.

Az árak több lépcsőben emelkedhetnek Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős országos alelnöke szerint. A fogyasztás az év második felében biztosan bővül – mondta –, ha a válság véget ér, és az idegenforgalommal együtt a vendéglátás is fellendül.

A takarmányárak szinte lehetetlen helyzetbe hozták a gazdákat

– fogalmazott a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója, Wagenhoffer Zsombor. Wagenhoffer főképp a sertéstartóknál valószínűsít lemorzsolódást, mivel náluk a legmagasabb azok aránya, akik nem megfelelő színvonalon termelnek. A magyar állattenyésztők jelentős részét ugyanakkor nemzetközi szinten is versenyképesnek tartja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!