szerző:
Bank360.hu
Tetszett a cikk?

A járvány enyhültével ismét egyre többen vesznek autót. Áprilisban összesen 10 521 személygépjármű talált gazdára a Datahouse adatai szerint, ami bár valamivel elmarad a korábbi évektől, jóval meghaladja a tavaly áprilisban bezuhanó autópiac mindössze 6 183 darabos értékesítését.

A járvány enyhültével ismét egyre többen vesznek autót. Áprilisban összesen 10 521 személygépjármű talált gazdára a Datahouse adatai szerint, ami bár valamivel elmarad a korábbi évektől, jóval meghaladja a tavaly áprilisban bezuhanó autópiac mindössze 6 183 darabos értékesítését.

A legkeresettebb autók továbbra is a Suzuki modellek, de egy Fiat is felkerült a dobogóra az év első négy hónapjában. A kocsit azonban nem elég megvenni, később is szükséges költeni rá. Az éves kötelező biztosítás bár nem feltétlenül a legnagyobb tétel, nagy különbségek lehetnek a különböző biztosító társaságok díjai között. A Bank360 annak jár utána, hogy mennyibe kerül a kötelező felelősségbiztosítás a legkeresettebb modellek esetében.

Ezek a legnépszerűbb modellek

2021 elején ismét a Suzuki modellek voltak legkeresettebbek, Vitarából és SX4 S-Crossból is kétezer felett adtak el az autókereskedők, de még Swiftből is majdnem ezer darab talált gazdára. A második legtöbbet viszont Fiat 500-ból értékesítettek, összesen 2222 darabot. Ezt követi a már említett Suzuki SX4 S-Cross, majd a Dacia Duster és Skoda Octavia. A legnépszerűbb modellek tízes listájára felfért még egy-egy Ford, Kia, Toyota és Hyundai modell is.

Mennyibe kerül a kötelező biztosításuk?

A kötelező biztosítás éves díja a gépjármű típusától, azon belül is leginkább a teljesítményétől függ. Meghatározza még az autó tulajdonosának vagy üzemben tartójának jellemzői és hogy okozott-e már kárt. A példában mindenhol egy 40 éves budapesti férfit feltételezett a Bank360, akinek 20 éve van jogosítványa, még nem okozott kárt, nem tervez casco biztosítást kötni, és semmilyen kedvezményt nem tud igénybe venni.

Ilyen feltételezések mellett az öt legnépszerűbb modell, azaz a Suzuki Vitara, a Fiat500, a Suzuki SX4 S-Cross, a Dacia Duster és a Skoda Octavia esetében is találunk olyan biztosítót, ahol 40 ezer forint alatti éves díjért cserébe köthetünk kgfb-t.

Az alapmodellek esetében a Fiat500-asnál volt a legalacsonyabb az éves díj, erre az autóra 30 ezer forintért találtak kgfb-t a Bank360 elemzői. Az olasz autót követte a Dacia és a Skoda, 33 ezres legkisebb díjjal, amelyeket a Suzuki Vitara és az SX4 S-Cross követtek, 37 ezres éves költséggel.

Itt is tájékozódhatunk

Az MNB 2021-től negyedévente jelentkezik egyébként a kötelező felelősségbiztosítási árindexszel, ami alapján 2020-ban egy személygépjármű éves biztosítási díja átlagosan 44 523 forint volt.

A mutató célja, hogy régóta várt átláthatóságot hozzon a kötelező biztosítások árazásával kapcsolatban. Az árindex 2016 első negyedévéhez képest vizsgálja a biztosítási díjak alakulását. A negyedévente frissülő mutató nemcsak a piac 69 százalékát adó személyautók, hanem más járművekre vonatkozóan is megmutatja majd, hogyan változtak a biztosítások árai.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!