64 százalékkal drágult a kenyér, 54-gyel a vaj: mutatjuk, mi húzta az egekbe az inflációt

Elképesztő ütemben drágulnak az élelmiszerek, sok közülük 30-50 százalékkal többe kerül, mint egy évvel ezelőtt, de nem egy olyan tétel is akad, amelyben 60 százalék fölötti az áremelkedés. Megnéztük, hogy a rég nem látott szintre nőtt infláció összetevői közül minek az ára nőtt a legcsúnyábban.

64 százalékkal drágult a kenyér, 54-gyel a vaj: mutatjuk, mi húzta az egekbe az inflációt

24 éves rekordszinten, 15,6 százalékon áll a magyar infláció – tette közzé a KSH az augusztusi adatot. Ezen belül is az élelmiszerek inflációja a legdurvább, átlagosan 30,9 százalékos. És persze az átlag azt jelenti, hogy sok olyan termék volt, aminek az ára ennél is látványosabban szállt el.

A részletes bontásból kiderül például, hogy a margarin, a legcsúnyábban dráguló termék mind közül, 66,9 százalékkal drágább, mint egy éve volt. 60 százalék fölött drágult a kenyér, és a sajt is. És egyébként is, hosszan olvashatjuk a legjobban dráguló termékek sorát, élelmiszerek tömkelegével találkozunk ott. De nem csak az ételek ára száll el, az utazás, közlekedés, a lakásjavításhoz szükséges termékek, és a palackos gáz ára is az egekben van.

Ha csak azokat a termékeket rakjuk egy ábrára, amelyeknek az ára több, mint 25 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor volt, ezt látjuk:

Az inflációs adat részletes elemzését itt olvashatják.

Negyedszázados rekordokat dönt az infláció, 30,9 százalékkal drágultak az élelmiszerek

1998 első hónapjai óta nem volt olyan magas infláció, mint most, 15,6 százalékkal emelkedtek az elmúlt egy évben a fogyasztói árak. Az élelmiszerek átlagosan 30,9 százalékkal drágábbak, mint egy éve, a maginfláció pedig 19 százalékosra ugrott. És a megemelt energiaszámlák még csak ez után jönnek.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.