szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mostantól valódi étcsokoládéval bevont túró rudik készülhetnek.

A Sole-Mizo Zrt. a túró rudi gyártását érintő, mintegy 300 millió forintos technológiai fejlesztést valósított meg a marcali tejüzemében. Kiemelték, hogy a túró rudik gyártásában az utóbbi 50 évben nem történt jelentős fejlesztés.

A cég a két évig tartó, a közelmúltban befejezett beruházás részeként új temperáló, keverő berendezést és dekristályosítót helyezett üzembe (azonkívül, hogy bővítette a raktározási, hűtési, csomagolási kapacitásait is).

A saját erőből finanszírozott fejlesztéssel pedig végre megteremtették annak a feltételeit, hogy valódi étcsokoládéval bevont túrórudik készülhessenek.

Bár a túrórudik bevonatát sokan csokinak hiszik, a magyarországi boltok polcaira kerülő ilyen termékek 95 százaléka valójában bevonómasszával készül. Az étbevonó előnye a csokival szemben, hogy kevésbé hajlamos az olvadásra, jobban tartja a színét és a formáját, a könnyen termelhető és kezelhető pálmazsírnak köszönhetően nagy mennyiségben állítható elő - közölte a cég. Ugyanakkor ma már nemcsak a mennyiség, de a minőség is fontos szempont az édességpiacon, ezért volt szükség az étcsokis bevonat bevezetésére.

A Sole-Mizo évente több mint 3000 tonna túrórudit készít, amellyel 33 százalékos a részesedése a hazai piacon – közölték. A 100 embernek munkát adó marcali üzem a beruházás eredményeként 1500 tonna étcsokis késztermék előállítására is képes, ez mintegy fele a cég által előállított túrórudi-mennyiségnek.

A nyilvános cégadatok szerint a több mint 1200 embert foglalkoztató Sole-Mizo Zrt. 2020-ban mintegy 82 milliárd forint nettó árbevételt és 1,9 milliárd forint nyereséget ért el, a 2021. évet 89 milliárd forint nettó árbevétellel és 832 millió forint nyereséggel zárta.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!