szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A halászok máris azt kérdik: mi lesz velünk? A turizmus tervezői is aggódnak, mert a hőmérséklet változása és az algásodás elriaszthatja a turisták egy részét.

30 fokos rekord meleget mutatott az Adriai-tenger vize júliusban az olasz tengerparton. “A tenger vize nagyon meleg, olyan mintha a fürdőkádban fürdenék” – mondja Daniele Fano városában a tengerparton Marche tartományban. Az öreg halász szerint nagyon sok minden megváltozott 50 év alatt: ”Nemcsakhogy melegebb a tenger, de egyre kevesebb a hullám.” Felesége, Alfreda hozzáteszi: “Sok halfajta kihalt.”

Még van egy kellemetlen következménye a hőmérséklet emelkedésének: az algásodás. Muccilagine- ez olyan fehér-sárga algásodást jelent, amely éppúgy megjelenhet a tenger fenekén, mint a felszínen. Ez nem épp turistacsalogató, néhány helyen már menekülnek a partokról a fürdőzők, ha megpillantják a fehér-sárga algásodást a víz felszínén.

“A muccilagine már ott van mindenütt” – meséli egy másik halász a londoni Guardian tudósítójának Fano kikötőjében. “A muccilagine leállíthatja a halászhajó motorját, akadályozhatja a háló kivetését. A legrosszabb esetben lehetetlenné teheti a halászatot.”

Különösen nehéz helyzetbe kerültek a kisvállalkozók, akik napról napra élnek: a szövetségük vezetője szerint egyre kevesebbet tudnak dolgozni az időjárásváltozás és az algásodás miatt: ”Egy hónapig nem tudtak halászni a szövetkezet tagjai, akiknek ugyanakkor sok papírt kell intézniük a hatóságoknál. Ezenkívül pedig itt az infláció, úgyhogy a halászok dühösek.”

A halászok már rettegnek az algáktól: “Régebben egy vagy két napot kellett kihagynunk emiatt, most viszont egy egész hónapot! Ha az alga bekerül a halászhálóba, akkor vége a halászatnak.”

Szükségállapot?

Abruzzo, Emília Romagna, Marche és Veneto tartományok halászai közösen kérték a római kormányt, hogy rendeljen el szükségállapotot az algásodás miatt az Adrián. Az olasz halászat legfontosabb területe az Adriai tenger, a kormánynak tehát mérlegelnie kell a halászok kérését, de persze arra is gondolnia kell a döntéshozóknak, hogy milyen hatása lenne a turizmusra egy ilyen bejelentésnek?! Olaszország számára a turizmus sokkal fontosabb, mint a halászat.

“Az algásodás szorosan kapcsolódik a klímaváltozáshoz, ez 1989 óta megfigyelhető Olaszországban” – mondta a Bolognai egyetem történésze. Maria Lucia De Nicolo hangsúlyozta: ”Megszólalt a vészcsengő, az Adriai-tenger nem véletlenül melegszik fel ennyire.”

A tengerbiológus szerint még további emelkedésre kell felkészülni , mert “az Adriai-tengeren általában augusztus közepén van a csúcshőmérséklet” – mondja Roberto Danovaro, aki az Anconai egyetemen tanít.

“Az Adriai tenger egyre tisztább lett az elmúlt 20-30 évben, de ez egyben azt is jelenti, hogy a tápanyag a halak számára jelentős mértékben csökkent. Az Adriai-tenger éppoly trópusi lesz, mint a Maldív-szigetek környékén, de a színe nem lesz oly szép” – nyilatkozta az olasz tengerbiológus a londoni Guardian tudósítójának.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!