szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb kötvényalapjának vezére szerint ez a hét sem hozta meg a várt fordulatot az európai válság...

A világ legnagyobb kötvényalapjának vezére szerint ez a hét sem hozta meg a várt fordulatot az európai válság kezelésében. Mind az EKB, mint az EU vezetői fontos döntéseket hoztak csütörtöki, illetve pénteki találkozójukon, ám az európai válság mélységéhez és hatásához mérten döntéseik megint elégtelennek bizonyultak Mohamed El-Erian, a Pimco vezérigaztatója szerint.

Az alapkezelő CNBC-n megjelent véleménycikkében további bizonytalanságot jelez előre. El-Erian szerint az európai hírek keltette volatilitás továbbra is meghatározó lesz a világ tőkepiacain, felülírva az ágazat-splecifikus híreket. Az európai helyzet pillanatnyi alakulásától függően újabb kiszámíthatatlan vételi és eladási hullámokra számít a tőzsdéken, bár azt elismeri, hogy szükséges lépéseket a központi bank és az EU is megtette.

Az EKB monetáris tanácsa csütörtöki ülésén tovább mérsékelte az irányadó ráta szintjét és a banki hitelablakot is szélesebbre tárta. A központi bank hosszú lejáratú refinanszírozási programja enyhítheti az európai bankok likviditási problémáját a Pimco vezére szerint.

Az EU-csúcson létrejött megállapodás El-Erian szerint megteremtette egy erősebb Európa alapjait, de nem tett eleget a növekedés fenntartása és a munkaerőpiac stabilizálása érdekében. Ráadásul az európai unió tagállamainak megosztottsága az Angela Merkel és Nicolas Sarkozy által jegyzet javaslattal kapcsolatban akár végzetesnek is bizonyulhat.

A britek bojkottja előre jelzi a politikai feszültségeket Európában, de a megállapodást szentesítő tagországoknál is akadályokba ütközhet az implementáció, elsősorban a nem eurózóna tagok körében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

Minden idők legjobb digitális startjával rekordot döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legjobb digitális startjával rekordot döntött a Cyberpunk 2077