HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kérdés természetesen cinikus, de amikor az ember olyan családokkal találkozik, amelyben a szülők módszeresen irtották ki gyermekük önbecsülését és önállóságát, sokszor támadhat az az érzése, hogy itt valamiféle recept szerint jártak el - írja új könyvében Kapitány-Fövény Máté.

A szenvedélybetegekkel foglalkozó klinikai szakpszichológus Ezerarcú függőség című könyvében arról ír: a függőség kialakulásához számtalan tényező járul hozzá az életút során - ezek egyike például a szülői nevelés.

Ez természetesen nem jelenti, hogy minden esetben egyenes irányú kapcsolatot feltételezhetünk nevelési stílus és függőség között. Akárcsak a genetikai tényezők, a szülői nevelési stílus is inkább közvetve mutat összefüggést a szenvedélybetegségekkel.

Vagyis például az autoriter/tekintélyelvű, merev és szigorú szülő gyermeke nem feltétlenül lesz függő, de szinte garantált, hogy szorongóvá és depresszióra hajlamossá válik. A szorongás és a depresszió ugyanakkor kockázati tényezők egy esetleges szenvedélybetegség kialakulása szempontjából. Ezt nevezhetjük tehát közvetett hatásnak is.

A szerző ezen hatások alapján elkészítette listáját azokról a szülői magatartásokról, amelyek hozzájárulhatnak a gyerekek élete során a függőség kialakulásához. Az alábbiak ezt a - nyomokban szarkazmust tartalmazó - listát közöljük:

Hogyan neveljünk függőségre hajlamos gyermeket/felnőttet?

- Kezdjük azzal, hogy úgy vállalunk gyermeket, hogy nem  a gyermek iránti vágy ösztönöz bennünket.

- Ha szülés utáni depresszió lesz úrrá rajtunk, ne is foglalkozzunk vele, addig is hanyagoljuk el a csecsemőt/kisgyereket.

- Engedjünk meg neki mindent, vagy éppen ellenkezőleg, tartsuk olyan szigorú keretek között, mintha satuba fognánk.

- A kezdetektől fogva ingereljük túl a gyermeket! Ne hagyjuk, hogy egyetlen játékkal hosszasan babráljon, a végén még kialakul nála a monotóniatűrés.

- Bármi történjék, semmiképpen se hagyjuk, hogy értékesnek vagy fontosnak élhesse meg magát.

- Igyekezzünk mindennap destruktív megjegyzéseket odavetni, és éreztetni gyermekünkkel, hogy sosem leszünk igazán elégedettek vele.

- Használjuk a gyermeket eszközként a párunkkal folytatott hatalmi harcok során.

- Vigyázzunk, nehogy érzelmileg leváljon rólunk, és semmi esetre se engedjük önálló felnőtté érni.

- Érzelmi zsarolással vegyük rá, hogy érezze bűnnek irántunk táplált indulatait. Legyen a családunkban tabu minden negatív érzelem!

- Érjük el, hogy életét, érzéseit és gondolatait ne élhesse meg a sajátjaként. Nem lehetnek titkai előttünk!

- Ha mindezeket betartjuk, még akkor is van rá némi esély, hogy gyermekünk olyan közegbe kerül, ahol támogató, bizalmas kapcsolatokat tud kialakítani, vagy olyan célokat tűz maga elé, amelyek védik a függőség kibontakozásától. Vigasztalódjunk azzal, hogy mi minden tőlünk telhetőt megtettünk.

- S végül: ha szenvedélybeteggé válik, tegyünk róla, hogy ez maradjon is így. Véletlenül se gondolkodjunk el a családi rendszer problémáin vagy saját felelősségünkön. Erősítsük meg szívünket az alábbi mottóval: „Nem én vagyok a függő! Nem velem van tehát baj!” Ezt mondogassuk addig, amíg el is hisszük.

Miként ismerhetjük fel szenvedélybetegségünket? Hogyan segíthetünk egy függőnek? Az Ezerarcú függőség nemcsak a gyógyulás és a megelőzés modern lehetőségeit mutatja be, hanem betekintést nyújt a jövő szenvedélybetegségeibe is. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

A könyv szerzője 2020. január 29-én egy előadásban is prezentálja gondolatait a témáról. A HVG Extra Pszichológia Szalon estjén Kapitány-Fövény Máté az életkori szakaszokat és az azokhoz köthető kockázati tényezőket, valamint a gyógyulás és a megelőzés modern lehetőségeit mutatja be. További részletek a programról itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business HVG Könyvek

Függő van a családban? Így segíthet neki!

A családtagok, barátok, kollégák sokszor tanácstalanok abban, miként lehet egyértelművé tenni, hogy tudnak az érintett függőségéről, anélkül, hogy megbántanák vagy megbélyegeznék? Segítő gondolatok dr. Kapitány-Fövény Máté Ezerarcú függőség című könyvéből.

HVG Extra Business HVG Könyvek

Örökletes-e a függőség?

Bár nincs egyetlen körülhatárolt gén vagy génvariáns sem, amely törvényszerűen függőt csinálna valakiből, mégis láthatunk generációról generációra átívelő szenvedélybetegségeket – mutat rá új könyvében a szenvedélybetegekkel foglalkozó klinikai szakpszichológus, Kapitány-Fövény Máté. Részlet.