HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha a gyerek döntheti el, mikor és hogyan válik le a szülőről, kisebb az esélye annak, hogy bizonytalanná és túlzottan ragaszkodóvá válik, mint ha a szülők magára hagyják, mielőtt még készen állna az elválásra - mutat rá Philippa Perry brit pszichoterapeuta és író.

A fentiek egyformán érvényesek az éjszakai különalvásra, az óvodába szoktatásra, a vendégségben egyedül hagyásra, és minden más olyan helyzetre, amikor a gyerek a szülő nélkül van. Bátorítással a vigaszminimumig ösztönözhetjük a gyereket, de ha túlságosan sürgetjük az önállóvá válást, akkor sérülhet a kapcsolatunk a gyerekünkkel.

Bízzunk a gyerekünkben, hogy a maga ütemében önállósodik, és ne erőltessük rá a saját tempónkat! Megvan a maga ideje annak, hogy a gyerekünk egyedül végigaludja az éjszakát, felüljön, másszon, járjon, felöltözzön, szilárd ételt egyen, reggelit készítsen magának, és kifizesse a lakbérét. Ha azelőtt kényszerítjük rá az önállóságot, hogy készen állna rá, akkor őt és magunkat is frusztráljuk. Sok dolgot tanítunk meg vérrel-verejtékkel a gyerekeinknek, illetve várunk el tőlük, amit amúgy is elsajátítanának, ha eljött az ideje. Nagy sietségünkben sokszor mi hátráltatjuk a gyerek fejlődését.

Például ha megtámasztunk egy kisbabát ahelyett, hogy hagynánk, hogy felnyomja magát, akkor elvesszük tőle annak a lehetőségét, hogy önállóan megtanulhassa az ülést. A babának ahhoz, hogy üljön, nincs szüksége támasztékra, amely akadályozza a mozgását. Időre és térre van szüksége ahhoz, hogy felfedezze a szükséges mozdulatot. Ha hagyjuk élni a maga eszközeivel, akkor magától megtanul átfordulni, kúszni, mászni, felülni, állni, járni. Azt is megtanulja, hogyan tud tanulni. Ezekbe a folyamatokba nem szükséges beleavatkoznunk. Sajnos előfordul, hogy azok a gyerekek, akiket gyakran támogatva ültetnek, mielőtt még kifejlődnének az ehhez szükséges izmaik, nem tanulnak meg rendesen mászni, hanem egyfajta aszimmetrikus kúszásba kezdenek ülő helyzetből, ami megzavarhatja a helyes testtartás kialakulását.

©

Azt hiszem, az én lányom is áldozatul esett ennek. De hát ez van: lehetetlen mindent tökéletesen csinálni. Tisztában vagyok vele, hogy amikor a szülői lét „jó gyakorlatáról” beszélek, sokan már túl vannak a tárgyalt stádiumon, és rossz érzést kelthet bennük, hogy másképp cselekedtek. De mindig a kapcsolat számít, nem az, hogy mikor kezdtük az elválasztást vagy hogy felültettük-e a kisbabánkat. A lányom felnőttként pilatesórákra jár, és tesz azért, hogy javuljon a testtartása. Nagyszerű lett volna, ha rendelkezem ezzel az információval, amikor szükségem volt rá, de nem így történt. De nem a hiba számít igazán, hanem a helyrehozatalra tett erőfeszítés.

Ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a szégyen, ha a gyerekünknek felnőttként segítségre van szüksége, mert valamit nem jól csináltunk kicsi korában. A hibáink nem tűnnek el attól, ha védekező álláspontra helyezkedünk vagy hárítunk – mindez csak ronthat a helyzeten. Az ülésről szóló példa specifikusnak tűnhet, de általános érvényű azt tekintve, hogy mennyit érdemes segíteni: ne törjük meg a gyerek akaratát azzal, hogy megteszünk helyette valamit, amit ő maga meg tud tanulni, különösen, ha egy kicsit hátralépünk. Az ösztönzés és bátorítás fogalma segíthet, amikor azt próbáljuk eldönteni, mennyi segítséget adjunk.

A fenti cikk Philippa Perry brit pszichoterapeuta Bárcsak olvasták volna ezt a könyvet a szüleink… című könyvének szerkesztett részlete.

Minden szülő azt szeretné, hogy a gyereke boldog legyen. De hogyan érhetjük ezt el? Könyvében a brit pszichoterapeuta húszéves szakmai gyakorlatával segít eligazodni, mi az igazán fontos a gyereknevelés során. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Ezért nem érdemes sírni hagyni a kisbabákat

A kisbabák sírása természetadta figyelemfelkeltő sírás. A magány éppolyan érzés, mint az éhség vagy a szomjúság, amelyet enyhíteni kell az egyén egészségének megőrzése érdekében - vallja Philippa Perry brit pszichoterapeuta és író.

Egy idős nő halt meg koronavírusban

Egy idős nő halt meg koronavírusban

A világ legerősebb SUV-jával készül a Dodge

A világ legerősebb SUV-jával készül a Dodge

A kormány szerint szebb lesz a Hajógyári-sziget a fakivágások után

A kormány szerint szebb lesz a Hajógyári-sziget a fakivágások után