Petrezselymes sárgaborsókrém – kenyérre, lepényre, köretként Vida Katától

Használjuk ki a téli szezon zöldségeit, és készítsünk egyszerű, finom, akár vendégváró zöldségkrémeket! Vida Kata Idei, hazai, zöld című könyvében 48 szezonális zöldségkrém és snack receptjét találjuk meg, többek között ezt is.

Petrezselymes sárgaborsókrém – kenyérre, lepényre, köretként Vida Katától

A főállásban pszichológus gasztroblogger, Vida Kata első könyvében nemcsak egészséges és finom recepteket találunk, hanem rengeteg hasznos tippet is zöldségek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez.

Az alábbiakban megosztott kence alapanyagáról, a sárgaborsóról például sokan nem tudják, hogy nem külön növény, hanem a zöldborsó hántolt, szárított és felezett változata. Magyarul felesborsónak is hívják ‒ az elnevezés arra utal, hogy a hántolás során esik szét a két sziklevélre. Magyar neve ellenére lehet zöld vagy sárga színű is (zöld felesborsóval például Franciaországban vagy Indiában találkozhatunk).

A sárgaborsót mind a közel-keleti, mind az indiai konyha előszeretettel használja. Az irániak hagyományos receptjei közé tartozik a sárga borsós marharagu (Khoresh Gheymeh) és a birsalmás-sárgaborsós ragu (Khoresh-e Beh), de kerül náluk sárgaborsó a rizses húsgombócba (Koofteh Berenji) is. Indiában dal (vagy dahl, daal) néven fűszeres főzelékké főzik, Kínában pürévé főzik, cukrozzák, és édességet készítenek belőle. Az angoloknál a pease porridge egy sárgaborsókása, ami a középkortól fogva olyannyira alapélelmiszernek számított, hogy még egy gyerekdalban is szerepel.

Itthon elsősorban a kissé rossz emlékű menzai sárgaborsó-főzelékből ismerjük. Anno a szegénykonyha ötlete lehetett berántani a már önmagában sűrű és tömény sárgaborsópürét. Ez az ízek vagy az állag szempontjából teljesen felesleges lépés, bőven elég egyszerűen megfőzni, ahogy az angolok teszik. A főzeléken kívül egyszerűen megfőzve, citrommal, olívaolajjal és petrezselyemmel keverve laktató saláta is lehet belőle. Más hüvelyesektől eltérően nem szükséges előre beáztatni.

A főzeléken kívül egyszerűen megfőzve, citrommal, olívaolajjal és petrezselyemmel keverve laktató saláta is lehet belőle, a következő receptet felhasználva pedig egy ízletes krémet készíthetünk. A receptet azoknak is érdemes kipróbálni, akik korábban a sárgaborsó ellenségei voltak. A rántás hiányától és a karamellizált hagymától a megszokottól egészen más lesz a napsárga színű hüvelyes.

Hozzávalók:

Vida Kata: Idei, hazai, zöld
https://hvgkonyvek.hu/konyv/idei-hazai-zold

A sárgaborsókrémhez

  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek. vaj (vegán verzióban
  • helyettesíthető olívaolajjal)
  • 2 ek. olívaolaj a karamellizáláshoz
  • + 2 ek. olívaolaj a pürésítéshez
  • ½ tk. só a karamellizáláshoz
  • + ½ tk. só a sárgaborsó főzéséhez
  • 1,2 l víz
  • 180 g sárgaborsó
  • ½ tk. kurkuma

A fűszeres petrezselyemhez

  • 2 csokor petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • ½ csili vagy hegyes erős paprika
  • ¼ tk. kardamom
  • ¼ tk. őrölt római kömény
  • ½ tk. só

Elkészítés:

  1. A két fej vöröshagymát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Vastag fenekű lábosban felolvasztjuk a három evőkanál vajat és két evőkanál olívaolajat. Hozzáadjuk a hagymát és fél teáskanál sót, majd közepes lángon, folyamatos kavargatás mellett aranysárgára karamellizáljuk (kb. 15-18 perc). Kivesszük a hagyma felét, és félretesszük.
  2. Ugyanebbe a lábosba hozzáadunk a maradék hagymához 1,2 liter vizet, a sárgaborsót, fél teáskanál sót és a fél teáskanál kurkumát. Fedő nélkül, közepes lángon 20 percig, majd 40-45 percig lefedve főzzük, amíg a sárgaborsó teljesen puha lesz, és a folyadék nagy része elfő róla.
  3. Közben a fűszeres petrezselyem hozzávalóit kisebb aprítógépbe tesszük és összedaráljuk.
  4. Amíg még meleg a sárgaborsó, nagyobb aprítógépbe tesszük (vagy két menetben turmixoljuk), és két evőkanál olajjal krémesre pürésítjük.
  5. Lapos tányérban szétterítjük a krémet, ráhalmozzuk a karamellizált hagymát és a fűszeres petrezselymet.

TIPP: A fűszeres petrezselyem nem csak különféle krémeknek a tetejére kerülhet. Grillezett zöldségekre vagy tükörtojásra is illik, de húsok pácolásához is használhatjuk.

A fenti cikk Vida Kata Idei, hazai, zöld – 48 szezonális zöldségkrém és snack című könyvének szerkesztett részlete. A kötet - amelyet itt tud kedvezménnyel megrendelni – vegetáriánus receptjei ideálisak a különféle diétát tartók számára is. A recepteken kívül rengeteg hasznos tippet is kapunk a zöldségek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez.