Újabb ázsiai akkuipari cég jött volna Magyarországra, de gyorsan meggondolta magát
A Henkel-gyár bezárását megszenvedő Körösladány ajtórésébe bedugta a lábát egy dél-koreai akkuipari vállalkozás, amely végül visszalépett.
Használjuk ki a téli szezon zöldségeit, és készítsünk egyszerű, finom, akár vendégváró zöldségkrémeket! Vida Kata Idei, hazai, zöld című könyvében 48 szezonális zöldségkrém és snack receptjét találjuk meg, többek között ezt is.
A főállásban pszichológus gasztroblogger, Vida Kata első könyvében nemcsak egészséges és finom recepteket találunk, hanem rengeteg hasznos tippet is zöldségek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez.
Az alábbiakban megosztott kence alapanyagáról, a sárgaborsóról például sokan nem tudják, hogy nem külön növény, hanem a zöldborsó hántolt, szárított és felezett változata. Magyarul felesborsónak is hívják ‒ az elnevezés arra utal, hogy a hántolás során esik szét a két sziklevélre. Magyar neve ellenére lehet zöld vagy sárga színű is (zöld felesborsóval például Franciaországban vagy Indiában találkozhatunk).
A sárgaborsót mind a közel-keleti, mind az indiai konyha előszeretettel használja. Az irániak hagyományos receptjei közé tartozik a sárga borsós marharagu (Khoresh Gheymeh) és a birsalmás-sárgaborsós ragu (Khoresh-e Beh), de kerül náluk sárgaborsó a rizses húsgombócba (Koofteh Berenji) is. Indiában dal (vagy dahl, daal) néven fűszeres főzelékké főzik, Kínában pürévé főzik, cukrozzák, és édességet készítenek belőle. Az angoloknál a pease porridge egy sárgaborsókása, ami a középkortól fogva olyannyira alapélelmiszernek számított, hogy még egy gyerekdalban is szerepel.
Itthon elsősorban a kissé rossz emlékű menzai sárgaborsó-főzelékből ismerjük. Anno a szegénykonyha ötlete lehetett berántani a már önmagában sűrű és tömény sárgaborsópürét. Ez az ízek vagy az állag szempontjából teljesen felesleges lépés, bőven elég egyszerűen megfőzni, ahogy az angolok teszik. A főzeléken kívül egyszerűen megfőzve, citrommal, olívaolajjal és petrezselyemmel keverve laktató saláta is lehet belőle. Más hüvelyesektől eltérően nem szükséges előre beáztatni.
A főzeléken kívül egyszerűen megfőzve, citrommal, olívaolajjal és petrezselyemmel keverve laktató saláta is lehet belőle, a következő receptet felhasználva pedig egy ízletes krémet készíthetünk. A receptet azoknak is érdemes kipróbálni, akik korábban a sárgaborsó ellenségei voltak. A rántás hiányától és a karamellizált hagymától a megszokottól egészen más lesz a napsárga színű hüvelyes.
Hozzávalók:
A sárgaborsókrémhez
A fűszeres petrezselyemhez
Elkészítés:
TIPP: A fűszeres petrezselyem nem csak különféle krémeknek a tetejére kerülhet. Grillezett zöldségekre vagy tükörtojásra is illik, de húsok pácolásához is használhatjuk.
A fenti cikk Vida Kata Idei, hazai, zöld – 48 szezonális zöldségkrém és snack című könyvének szerkesztett részlete. A kötet - amelyet itt tud kedvezménnyel megrendelni – vegetáriánus receptjei ideálisak a különféle diétát tartók számára is. A recepteken kívül rengeteg hasznos tippet is kapunk a zöldségek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez.
A Henkel-gyár bezárását megszenvedő Körösladány ajtórésébe bedugta a lábát egy dél-koreai akkuipari vállalkozás, amely végül visszalépett.
Hatvanpuszta egy gazdaság a semmi közepén, vendégház és medence azért kellett, mert nagy a család – magyarázta Orbán Győző.
„Egy ilyen tragédián nem lehet túl lenni” – állítja az énekes.
Megvédte a miniszterelnök a gazdasági miniszterét, miután Magyar Péter azt mondta: úgy tudja, hogy hamarosan távozik Nagy Márton.
Néhány nap alatt közel 300-an csatlakoztak ahhoz a nyilatkozathoz, amely szolidaritást vállal az izraeli–palesztin konfliktus minden áldozatával.