szerző:
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Használjuk ki a téli szezon zöldségeit, és készítsünk egyszerű, finom, akár vendégváró zöldségkrémeket! Vida Kata Idei, hazai, zöld című könyvében 48 szezonális zöldségkrém és snack receptjét találjuk meg, többek között ezt is.

A főállásban pszichológus gasztroblogger, Vida Kata első könyvében nemcsak egészséges és finom recepteket találunk, hanem rengeteg hasznos tippet is zöldségek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez.

Az alábbiakban megosztott kence alapanyagáról, a sárgaborsóról például sokan nem tudják, hogy nem külön növény, hanem a zöldborsó hántolt, szárított és felezett változata. Magyarul felesborsónak is hívják ‒ az elnevezés arra utal, hogy a hántolás során esik szét a két sziklevélre. Magyar neve ellenére lehet zöld vagy sárga színű is (zöld felesborsóval például Franciaországban vagy Indiában találkozhatunk).

A sárgaborsót mind a közel-keleti, mind az indiai konyha előszeretettel használja. Az irániak hagyományos receptjei közé tartozik a sárga borsós marharagu (Khoresh Gheymeh) és a birsalmás-sárgaborsós ragu (Khoresh-e Beh), de kerül náluk sárgaborsó a rizses húsgombócba (Koofteh Berenji) is. Indiában dal (vagy dahl, daal) néven fűszeres főzelékké főzik, Kínában pürévé főzik, cukrozzák, és édességet készítenek belőle. Az angoloknál a pease porridge egy sárgaborsókása, ami a középkortól fogva olyannyira alapélelmiszernek számított, hogy még egy gyerekdalban is szerepel.

Itthon elsősorban a kissé rossz emlékű menzai sárgaborsó-főzelékből ismerjük. Anno a szegénykonyha ötlete lehetett berántani a már önmagában sűrű és tömény sárgaborsópürét. Ez az ízek vagy az állag szempontjából teljesen felesleges lépés, bőven elég egyszerűen megfőzni, ahogy az angolok teszik. A főzeléken kívül egyszerűen megfőzve, citrommal, olívaolajjal és petrezselyemmel keverve laktató saláta is lehet belőle. Más hüvelyesektől eltérően nem szükséges előre beáztatni.

A főzeléken kívül egyszerűen megfőzve, citrommal, olívaolajjal és petrezselyemmel keverve laktató saláta is lehet belőle, a következő receptet felhasználva pedig egy ízletes krémet készíthetünk. A receptet azoknak is érdemes kipróbálni, akik korábban a sárgaborsó ellenségei voltak. A rántás hiányától és a karamellizált hagymától a megszokottól egészen más lesz a napsárga színű hüvelyes.

Hozzávalók:

Vida Kata: Idei, hazai, zöld
https://hvgkonyvek.hu/konyv/idei-hazai-zold

A sárgaborsókrémhez

  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek. vaj (vegán verzióban
  • helyettesíthető olívaolajjal)
  • 2 ek. olívaolaj a karamellizáláshoz
  • + 2 ek. olívaolaj a pürésítéshez
  • ½ tk. só a karamellizáláshoz
  • + ½ tk. só a sárgaborsó főzéséhez
  • 1,2 l víz
  • 180 g sárgaborsó
  • ½ tk. kurkuma

A fűszeres petrezselyemhez

  • 2 csokor petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • ½ csili vagy hegyes erős paprika
  • ¼ tk. kardamom
  • ¼ tk. őrölt római kömény
  • ½ tk. só

Elkészítés:

  1. A két fej vöröshagymát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Vastag fenekű lábosban felolvasztjuk a három evőkanál vajat és két evőkanál olívaolajat. Hozzáadjuk a hagymát és fél teáskanál sót, majd közepes lángon, folyamatos kavargatás mellett aranysárgára karamellizáljuk (kb. 15-18 perc). Kivesszük a hagyma felét, és félretesszük.
  2. Ugyanebbe a lábosba hozzáadunk a maradék hagymához 1,2 liter vizet, a sárgaborsót, fél teáskanál sót és a fél teáskanál kurkumát. Fedő nélkül, közepes lángon 20 percig, majd 40-45 percig lefedve főzzük, amíg a sárgaborsó teljesen puha lesz, és a folyadék nagy része elfő róla.
  3. Közben a fűszeres petrezselyem hozzávalóit kisebb aprítógépbe tesszük és összedaráljuk.
  4. Amíg még meleg a sárgaborsó, nagyobb aprítógépbe tesszük (vagy két menetben turmixoljuk), és két evőkanál olajjal krémesre pürésítjük.
  5. Lapos tányérban szétterítjük a krémet, ráhalmozzuk a karamellizált hagymát és a fűszeres petrezselymet.

TIPP: A fűszeres petrezselyem nem csak különféle krémeknek a tetejére kerülhet. Grillezett zöldségekre vagy tükörtojásra is illik, de húsok pácolásához is használhatjuk.

A fenti cikk Vida Kata Idei, hazai, zöld – 48 szezonális zöldségkrém és snack című könyvének szerkesztett részlete. A kötet - amelyet itt tud kedvezménnyel megrendelni – vegetáriánus receptjei ideálisak a különféle diétát tartók számára is. A recepteken kívül rengeteg hasznos tippet is kapunk a zöldségek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

HVG Könyvek HVG Könyvek

Karácsonyi Mákosguba-torta, ahogy Ötvös Zsuzsi készíti

A legnagyobb mesterektől leste el a francia desszertekhez szükséges modern cukrászati technológiákat. Kísérletezett ízekkel, formákkal, textúrákkal, aztán eljött a következő szint, amikor Ötvös Zsuzsanna cukrászséf elkezdett visszanyúlni az otthonról hozott édességekhez. Így született meg a Régi receptek, klasszikus desszertek című könyv, amelyből most egy karácsonyi édesség, a Mákosguba-torta receptjét osztjuk meg.