Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"76d7ee6f-daab-4ae3-9a13-288b6b886c62","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A Toyota Urban Cruiser elsőkerék- és összkerékhajtású verziókban támad.","shortLead":"A Toyota Urban Cruiser elsőkerék- és összkerékhajtású verziókban támad.","id":"20250312_400-kilometert-tud-egy-toltessel-az-elektromos-suzuki-vitara-toyota-urvan-cruiser-testvere","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/76d7ee6f-daab-4ae3-9a13-288b6b886c62.jpg","index":0,"item":"5e363c0f-d719-4749-bd38-556d9171f050","keywords":null,"link":"/cegauto/20250312_400-kilometert-tud-egy-toltessel-az-elektromos-suzuki-vitara-toyota-urvan-cruiser-testvere","timestamp":"2025. március. 12. 07:59","title":"400 kilométert tud egy töltéssel az elektromos Suzuki Vitara Toyota testvére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4ed44070-1467-4d8f-bd08-8d30f2f26ea9","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Zelenszkij barátjaként és Brüsszel katonájaként ábrázolják Magyar Pétert a félperces szösszenetben.","shortLead":"Zelenszkij barátjaként és Brüsszel katonájaként ábrázolják Magyar Pétert a félperces szösszenetben.","id":"20250312_Tamad-a-cica","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4ed44070-1467-4d8f-bd08-8d30f2f26ea9.jpg","index":0,"item":"0c73a2fd-cddc-43db-b0ff-67f43b9a0061","keywords":null,"link":"/itthon/20250312_Tamad-a-cica","timestamp":"2025. március. 12. 13:55","title":"„Támad a cica” – Lázár János is reagált a Tisza Párt himnuszára","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5e1ce385-7d6a-49f1-ac59-b84159da80ab","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Összeült az Idősek Tanácsa és megkérte a kormány, hogy bővítse ki a termékek körét, amelyek után majd visszaadják a nyugdíjasoknak az áfát.","shortLead":"Összeült az Idősek Tanácsa és megkérte a kormány, hogy bővítse ki a termékek körét, amelyek után majd visszaadják...","id":"20250312_nyugdijas-afa-visszaterites-ado-idosek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5e1ce385-7d6a-49f1-ac59-b84159da80ab.jpg","index":0,"item":"2a91fbd1-5d0d-4562-98bf-334c31a5a8a5","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250312_nyugdijas-afa-visszaterites-ado-idosek","timestamp":"2025. március. 12. 10:42","title":"Egy Orbán Viktor vezette testület tárgyalt a kormánnyal, majd azt kérte az Orbán-kormánytól, hogy még több termékre kapjanak a nyugdíjasok áfa-visszatérítést","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4eb39a86-0caa-476d-aece-551382fe24b1","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A tárgyilagos szakmaiságot kérték számon, és emlékeztettek, hogy a közmédiának a polgárok érdekében kell dolgoznia. ","shortLead":"A tárgyilagos szakmaiságot kérték számon, és emlékeztettek, hogy a közmédiának a polgárok érdekében kell dolgoznia. ","id":"20250312_szerb-kozmedia-szakszervezetek-nyilt-level","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4eb39a86-0caa-476d-aece-551382fe24b1.jpg","index":0,"item":"c10d4564-7ccd-430f-80c3-52f9c4173549","keywords":null,"link":"/elet/20250312_szerb-kozmedia-szakszervezetek-nyilt-level","timestamp":"2025. március. 12. 15:15","title":"„A közmédia nem választhat oldalt” – a magyar közmédiában ismeretlen felhívást tettek közzé a szerb szakszervezetek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bf651f4f-dd7d-4956-a7d4-7a4b2773b196","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Az NGM közleménye szerint a pénz visszakerül a költségvetésbe, és részben abból fedezik a települések támogatását.","shortLead":"Az NGM közleménye szerint a pénz visszakerül a költségvetésbe, és részben abból fedezik a települések támogatását.","id":"20250312_ngm-szolidaritasi-ado-koltsegvetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bf651f4f-dd7d-4956-a7d4-7a4b2773b196.jpg","index":0,"item":"6b376fa8-40bb-4eda-96da-f67dc6fa17fe","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250312_ngm-szolidaritasi-ado-koltsegvetes","timestamp":"2025. március. 12. 17:29","title":"„Huhogók rágalmairól” beszél Nagy Márton tárcája, miután fel merték tenni a kérdést, hogy mire megy el a szolidaritási adó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"86cf75af-b218-4383-a54f-59b88b85ef84","c_author":"Kovács Gábor","category":"gazdasag","description":"A négygyerekes nők szja-mentessége minden külföldire is vonatkozik, feltéve, hogy az illetőnek van (volt) elég családipótlék-jogosultsága. Családi pótlékot azonban csak azok a külföldek kaphatnak, akik huzamos ideig itt élnek, gyerekkel együtt. Alapesetben ugyanez lesz a szabály a két- és háromgyerekesek esetében. A megduplázódó családi adókedvezményből a Fidesz épp idén év elején zárta ki az EGT-n kívülről érkezetteket, tehát a vendégmunkások többségét.","shortLead":"A négygyerekes nők szja-mentessége minden külföldire is vonatkozik, feltéve, hogy az illetőnek van (volt) elég...","id":"20250313_Csaladi-adoparadicsom-kulfoldiek-vendegmunkasok-szja-kedvezmenyek-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/86cf75af-b218-4383-a54f-59b88b85ef84.jpg","index":0,"item":"2377b957-6ca9-45e2-901c-9ecb77c38ecc","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250313_Csaladi-adoparadicsom-kulfoldiek-vendegmunkasok-szja-kedvezmenyek-ebx","timestamp":"2025. március. 13. 06:42","title":"Sok anyának savanyú családi adóparadicsom Magyarország","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c18d442e-79d0-47c1-84a5-0078cf3c8147","c_author":"Farkas Zoltán","category":"360","description":"Reformok kritikus tömegével lehetne pénzügyileg fenntartható és beruházásvezérelt növekedési pályára vinni a gazdaságot. Szükséges, de nem elégséges feltétel a jogállam visszaépítése. Anélkül nem lesz felzárkózás – véli Bokros Lajos, az 1995-ös stabilizációs program egyik kidolgozója.","shortLead":"Reformok kritikus tömegével lehetne pénzügyileg fenntartható és beruházásvezérelt növekedési pályára vinni...","id":"20250312_hvg-bokros-lajos-bokros-csomag-1995-evfordulo-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c18d442e-79d0-47c1-84a5-0078cf3c8147.jpg","index":0,"item":"13b529fe-8410-4f31-8e5b-229add835654","keywords":null,"link":"/360/20250312_hvg-bokros-lajos-bokros-csomag-1995-evfordulo-interju","timestamp":"2025. március. 12. 06:30","title":"Bokros Lajos: Ha folytatták volna, amit elkezdtem, a magyarok már osztrák színvonalon élhetnének","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1dd5752f-ae20-4cb3-bf46-de38acbb574f","c_author":"Balizs Benedek","category":"sport","description":"Kialakult a legjobb nyolc mezőnye.","shortLead":"Kialakult a legjobb nyolc mezőnye.","id":"20250312_bajnokok-ligaja-osszefoglalo-real-madrid-atletico-madrid-borussia-dortmund-arsenal-aston-villa-psv-eindhoven-club-brugge-lille-tovabbjutas-nyolcaddonto-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1dd5752f-ae20-4cb3-bf46-de38acbb574f.jpg","index":0,"item":"74583af7-1c81-40f6-80d6-6635f26ebb99","keywords":null,"link":"/sport/20250312_bajnokok-ligaja-osszefoglalo-real-madrid-atletico-madrid-borussia-dortmund-arsenal-aston-villa-psv-eindhoven-club-brugge-lille-tovabbjutas-nyolcaddonto-ebx","timestamp":"2025. március. 12. 23:47","title":"Szürreális módon jutott tovább a Real Madrid, egy potyagól után fordított a tavalyi BL-döntős Dortmund","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A rumnak soha nem volt hatékony osztályozási rendszere, így éppen itt volna az ideje, hogy legyen - írja a Rumforradalom című könyv szerzője, Tristan Stephenson bármixer, és mindjárt be is mutat egy lehetséges módszert. Részlet.
A probléma abból adódik, hogy nincsenek a rum címkézésére vonatkozó általános érvényű előírások. Rumot öt kontinens 50 országában készítenek, amelyek közül soknak megvannak a saját, az előállításra és érlelésre vonatkozó szabályai és előírásai. Azt azonban egyszerűen lehetetlen elérni, hogy mindannyian megegyezzenek egy egységes címkézési politikában. Ezért saját szabályokat alkotunk az osztályozással kapcsolatban, hogy a rum stílusát kommunikálhassuk, és hogy valamelyes rendet találjunk a zűrzavarban.
A múltban sokan közülünk a színükkel jellemezték az egyes rumstílusokat: fehér, világos, ezüst, blanca, arany, oro, sötét stb. De az íznek csak a szín révén való leírása rossz választás és gyakran félrevezető. Sok olcsó „arany” vagy „sötét” rum valójában érleletlen vagy nagyon fiatal rum, ami színének nagy részét karamell színezékből nyeri, míg néhány hordóban érlelt tételt a színének eltávolítása érdekében szűrnek. A gyártásnak ezek az elemei a legjobb esetben is rosszul szabályozottak, a legrosszabb esetben pedig nyílt visszaélésre adnak lehetőséget. Így az egész rendszert eltorzítják.
Természetesen nem én vagyok az első, aki felismerte, hogy új osztályozásra van szükség, ezért nemrégiben nagy lépések történtek a rum kategorizálására vonatkozó globális szabvány létrehozása felé. Az új rendszer célja egyszerű: olyan rumosztályozási keretet kell létrehozni, ami egyértelműen tájékoztatja a fogyasztót arról, hogyan készült a termék, és milyen íze lehet. Ha az információ minden palackon egyértelmű, akkor a fogyasztónak minden szükséges ismerete meglesz a termék értékének megítéléséhez.
Az egyik ilyen rendszert a rumipar két legnagyobb neve fejlesztette ki: Luca Gargano a Velier olasz rumpalackozótól és Richard Seale a barbadosi Foursquare lepárlótól. A rendszerük valahogy így működik:
• Single Pot-Still Rum - Kisüsti rum, amely egyetlen lepárlóüzem terméke; • Single Column-Still Rum - Egyetlen lepárlóüzemben, egyetlen lepárlóoszlopon készült rum; • Single Blended Rum - Kisüsti és oszlopos lepárlású rum keveréke, és mindkettő ugyanabban a lepárlóüzemben készült; • Blended Rum - Egynél több lepárlóüzem termékét tartalmazó, kisüsti lepárlással készült rum; • Rum - Több oszlopon desztillált rum, amely nem tartalmaz kisüsti rumot.
Ez egy olyan osztályozási rendszer, amely nagy hangsúlyt fektet a lepárlási folyamatra és arra, hogy a rum egyetlen lepárlóüzem terméke-e vagy sem, és szorosan követi a skót whisky modelljét. A fő szándék az, hogy rávilágítsunk a rumkészítés különböző megközelítéseire: a hagyományos lepárlóüzemben (üstben) és a modern szeszüzemben (több oszlopos lepárlóval) történő előállításra.
Egyrészt ez fontos információ a fogyasztók számára, mert rávilágít a hagyományosabb, költségesebb módon előállított rumok értékére. Másrészt azonban nem képes hatékonyan kommunikálni az ízeket. Nem tesz említést az alapanyagról, a származási helyről, az érlelésről és az erjesztésről sem.
Egyszerűsített osztályozás
Rumforradalom című könyvemhez saját osztályozási rendszert dolgoztam ki, ami a fenti rendszerre és a Martin Cate kiváló koktélkönyvében részletezett rendszerre épül. Ez a rendszer a Seale és Gargano által alkalmazotthoz képest nem kezeli olyan szigorúan, hogy a termék egyetlen lepárlóüzemből származik, vagy különböző termelőktől származó rumok keveréke. Nem tesz különbséget az egyoszlopos (Coffey) és a többoszlopos desztilláció között. Bár elismerem, hogy a két módszerrel különböző stílusú rumok készülhetnek (ahogyan készülnek is), de úgy vélem, hogy egy jó rendszernek egyszerűnek is kell lennie.
HVG Könyvek
A könyvben szereplő összes rum három fő szempont alapján kategorizálható:
• Mennyi ideig (ha egyáltalán) érlelték a rumot? • Milyen alapanyagból készült a rum? • Mi a rum lepárlásának és/vagy keverésének a módja?
Az első ezek közül a rum kora. A rumot a hordókban töltött idő alapján osztályozni gyakran félrevezető. Ennek oka, hogy nem minden gyártó tartja be az uniós és amerikai szabályokat, amelyek szerint a palackban lévő legfiatalabb párlat korát kell feltüntetni, de ennek szabályozása nehéz, sőt legtöbbször lehetetlen feladat. Sok rumot csak néhány évig érleltek, de a cukor, színezékek és egyéb ízesítők hozzáadásának köszönhetően egy idősebb rum jellemzőit mutatják. Ezt szem előtt tartva, négy különböző jelzőt fogunk használni az érettség leírására: érleletlen; érlelt fehér; érlelt és extra érlelt.
Az osztályozás második szakasza a rum alapanyagára vonatkozik. A cukornádléből készült rumok (más néven agricole) más íz- és illatspektrummal rendelkeznek, mint a melaszból vagy nádszirupból (nádmézből) készültek. Ebben a könyvben az erjesztett nádléből készült rumokat azáltal különböztetjük meg, hogy a „nádlé” jelzőt a rum kategóriaazonosítójának elejére helyezzük. Úgy gondolom, hogy nagyon nehéz különbséget tenni a nádszirup és a melasz mint a késztermék alapanyaga között, és egy olyan kategóriarendszer, amelyben minden tétel neve előtt „melasz” vagy „szirup” szerepel, túlságosan nehézkes. Tehát ezt a kettőt egy kalap alá vesszük, azonosításukhoz csupán az a tény szükséges, hogy nem a „nádlét” jelölik meg alapanyagként.
A három osztályozási összetevő közül a lepárlás a legnehezebben kommunikálható, részben a rumgyártási technikák sokfélesége és az azt követő keverés miatt. Ha túl sok a részlet, a rendszer zavarossá és hatástalanná válik, ha viszont túl kevés, akkor a nagyobb eltérések elkerülhetik a figyelmet, és túl kevés információ áll majd rendelkezésre a termék pontos értékeléséhez.
Ez a rendszer három külön megkülönböztetést tesz a desztillációra: oszlopos lepárló (de ahelyett, hogy kifejezetten kijelentenénk, hogy a rumot oszlopos lepárlóban készítik, egyszerűen csak „rumként” fogunk hivatkozni ezekre a párlatokra), kisüsti lepárlás; és kevert (kisüsti és oszlopos lepárlású rum keveréke). A legfontosabb különbség itt a kisüsti lepárlást jelenti, ami az oszloposhoz képest egészen más típusú párlatot állít elő. Természetesen a kettő keveréke jelent valamit – valahol a kettő között.
A gyakorlatban a rendszerünk most már teljes megoldást kínál a több ezer rum bármelyikének leírására, amelyeket több száz lepárlóüzemben készítenek többtucatnyi régióban. Legyen az „extraérlelt rum” Nicaraguából, „érlelt fehér kevert rum” Saint Luciáról, „érlelt kisüsti lepárlású rum” Jamaicából vagy „érleletlen nádlé rum” Martinique-ról.
A fenti cikk a Rumforradalom című könyv szerkesztett részlete.
Tristan Stephenson könyvében felfedezhetik a rum lebilincselő történetét, és elmerülhetnek sötét múltjában. A rum, legyen érlelt vagy fűszerezett fajta, most egy újabb forradalom kellős közepén tart: a kezdetekben szerény nedű a világ egyik legnépszerűbb alkoholos italává, prémium termékké alakul. Rendelje meg a könyvet kedvezménnyel itt.
A gyorséttermekre viszonylag rövid időn belül jelentős hatást fognak gyakorolni a robotok - véli Martin Ford jövőkutató. Részlet a Jövőnk a robotok korában című könyvből.
Ahogyan létezik gyógyszeripar, autóipar és bankszektor, politikaipar is létezik. Talán ez az egyik legpusztítóbb iparág a világon, amely a viszályt szítja, abból él, és kizárólag önmagát szolgálja. Részlet a Regeneráció című könyvből.
Az emésztőrendszert ma már nemcsak táplálékfeldolgozó gépezetnek tekintjük, hanem egy komplex rendszernek, amelynek képességei talán az összes többi szervét meghaladják. Részlet a Terítéken a lélek című könyvből.