szerző:
hvg.hu

Döntő részben hitelből finanszírozott esztergomi és dorogi ingatlanügyleteket bonyolított a több mint másfél éve felszámolás alá vont Esztor Kft. A 10 éve alapított társaság mintegy 2 milliárd forinttal tartozik a beruházásokat hitelező bankoknak.

Több mint másfél éve tart a hitelezőknek, elsősorban a beruházásait finanszírozó bankoknak több mint 2 milliárd forinttal tartozó Esztor Építő és Szolgáltató Kft. felszámolása – írja a Napi Gazdaság Online. A felszámoló Concurs Zrt.ezúttal hat, esztergomi és dorogi ingatlant hirdetett meg. Köztük a legértékesebbet, az Esztergom belvárosában felépített, közel 2600 négyzetméteres területen lévő Erzsébet házat, benne 32 lakást, 5 irodát, 12 üzletet és 34, teremgarázsban kialakított parkolóhelyet, az irányár nettó 1,219 milliárd forint.

A társaságot 2002-ben, elsősorban azzal a céllal hozták létre, hogy a konjunktúrára építve Esztergomban és Dorogon ingatlanfejlesztéseket valósítson meg. Ezeket döntő részben hitelből finanszírozták, és az évtized első felében indított esztergomi beruházások, valamint a dorogi fejlesztések sikeresen zárultak. (A most kiírt pályázatban az ezekben még el nem adott lakást és három üzletet hirdették meg, 20, illetve 10-10 millió forintért.)

Az Erzsébet ház megépítésébe épp a válság kitörése előtt vágtak bele, több mint 1,5 milliárd forintos, az Erste Bank által folyósított hitel segítségével. A kiszemelt foghíjtelek mielőbbi beépítése az önkormányzat számára is fontos volt, mivel csúfította a városképet és megoldást kínált az egyre égetőbb parkolási gondokra is, hiszen a történelmi belváros szívében 6500 négyzetméternyi területen, 193 gépkocsi elhelyezésére alkalmas mélygarázst terveztek. A komplexum 2009 végére elkészült, s az egyre rosszabb piaci helyzet ellenére a beruházó Esztornak az Erzsébet ház jó néhány ingatlanát sikerült eladnia, illetve bérbe adnia, ám mindez kevés volt ahhoz, hogy a többnyire devizában felvett hitelek megemelkedett törlesztőrészleteit fizetni tudják. Növelte a gondokat, hogy a hatalmas, máig nem teljesen befejezett épületegyüttes kivitelezése a tervezettnél jóval többe került.

Az Esztornak 2009-ben, tevékenységének utolsó teljes évében 281 millió forint nettó árbevétel mellett 96 milliós vesztesége volt, kötelezettségállománya meghaladta a 2,1 milliárd forintot. Az Erzsébet ház ünnepélyes átadásakor 2009 decemberében, már sokan tudták, hogy a társaság belebukik történetének legnagyobb fejlesztésébe. 2010 júniusában a jelenleg még két másik esztergomi céget (Ingatlan-Ász és Ingatlan-Globál ingatlanüzemeltető kft.-k) működtető tulajdonos az Esztor székhelyét áttette Nagykanizsára, ám a felszámolást nem sikerült sokáig elodáznia, a 2010 szeptemberében megindított végelszámolás decemberben felszámolásba fordult.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!