szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy frissen közzétett elemzés szerint átlagban 35 százalékkal alacsonyabb egy lakótelepi lakás négyzetméterára, mint egy ugyanazon a településen vagy kerületben található egyéb társasházi ingatlané, egyes településeken vagy kerületekben még ennél is nagyobb a különbség. Ennek ellenére a panellakás is lehet jó befektetés. Nézzük, hogyan.

A lakások csaknem ötöde paneles

Magyarországon 4,36 milliós lakásállományának közel 18 százaléka épült iparosított - házgyári, azaz paneles - technológiával és ezer lakásosnál nagyobb lakótelep összesen 173 van hazánkban. Tízezer lakásosnál nagyobb lakótelepből csak kilenc épült, ezek közül mindössze kettő vidéken: Pécs-Kertváros és Miskolc-Avas. Alig akad azonban olyan város, amelyben legalább egy kislakótelep ne lenne. Közép-Dunántúl megyeszékhelyein (Veszprém, Tatabánya, Székesfehérvár) a lakótelepi lakások aránya 55 százalék körüli, az észak-magyarországi régió megyeszékhelyein (Eger, Salgótarján, Miskolc) is magas, 45 százalék. Ugyanakkor az Alföld északi régiójában (Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok) csak körülbelül minden harmadik lakás lakótelepi.

Milyen ingatlan fajta az, amelyik átlagosan harmadával kevesebbet ér, mint egy hagyományos társasházi lakás, a rezsije viszont hasonló arányban magasabb, mégis jó befektetés lehet? A válasz: a panellakás.

A panelek általános lenézettsége, alacsony ára, magas rezsiköltsége ellenére vannak olyanok, akik szerint befektetésnek is jók lehetnek a lakótelepi lakások. Pont a padlón lévő ingatlanpiac miatt most aztán különösen olcsón lehet ugyanis lakótelepi lakáshoz jutni – még felújítotthoz is – a gazdasági környezet remélhető normalizálódásával pedig várhatóan elindulnak felfelé a lakásárak is. A panelek között pedig a korszerűsített lakások áránál várható igazán emelkedés.

Nagy lökést adhat az áremelkedésnek az is, ha a felújításokat hitelből finanszírozó társasházak törlesztették a kölcsönt, így anyagilag rendezett hátterű lakások kerülhetnek a piacra. Ekkor 10 százalék körüli drágulás is sem kizárt a piacon. Az is a panel tulajdonosok malmára hajthatja a vizet, hogy jelenleg főleg az 5-10 millió forintos ársávban található lakásokat keresik a piacon, és a lakótelepi ingatlanok nagy része is pont ide tartozik.

Az OTP Jelzálogbank felmérése szerint Budapest IX. kerületében a legmagasabb a lakótelepi átlagár, meghaladva a négyzetméterenkénti 220 ezer forintot, míg a megyeszékhelyek rangsorát Székesfehérvár vezeti - írja a Lakásfókusz lakossági ingatlanos blog.

Fehérvár mellett Debrecen lakótelepi átlagára tartózkodik még a négyzetméterenkénti 150 ezer forint felett, míg a legolcsóbb megyeszékhelynek Salgótarján számít százezer forint alatti átlagos fajlagos árral. Győrben, Székesfehérváron és Szegeden élénk a kereslet a lakótelepi lakások iránt, Miskolcon és Pécsen azonban hatalmas túlkínálat és alacsony árak jellemzők. Debrecenben pedig a minimális igény néhány városrészre korlátozódik.

Általánosságban elmondható, hogy 55 négyzetméter alatt kelendőek igazán a lakótelepi lakások, főleg a másfél, a kétszobás, valamint az 1+2 félszobás elosztásúak, az erkély megléte pedig szinte alapelvárásnak számít. Minden városban a felújított, hőszigetelt, panelprogramos lakásokat lehet a legkönnyebben eladni, a felújítás értékét azonban nehéz érvényesíteni az árakban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!