szerző:
hvg.hu

Az új lakásépítési trendek meghatározói a költség- és energiatakarékosság, a környezethez való harmonikus illeszkedés, az élhetőség és a minőségi kivitelezési megoldások. A Lakásfókusz bemutatja az új irányzatokat.

A díj

Az 1996 óta kétévente, így idén a kilencedik alkalommal kiosztott trófea, az egyik legrangosabb építészeti elismerés Németországban. Idén hatféle - város és vidéki lakás, meglévő lakásállomány korszerűsítése, közösségi és környezetbarát lakások valamint takarékos otthon kategóriában premizáltak egy-egy épületet, ezúttal összesen 298 pályázat közül.A díjazott épületeket példaként állítják az építészek elé, így trendteremtőnek számítanak a szövetségi államban.

A városi foghíjak kitöltése, régi lakótelepek kikupálása, a vidéki közösségi életstílus felélesztése, a környezettel való szoros összhang megteremtése, takarékos építés, megannyi fontos szempont a modern lakásépítésben – írja a Lakásfókusz lakossági ingatlanos blog. S ha mindehhez letisztult vagy éppen mozgalmas formák (esetleg a kettő együtt), továbbá világos terek, szemrevaló megoldások párosulnak, eséllyel indulhat a tervező és az építtető a német Zukunft Wohnen díj elnyeréséért.

A díjazott lakóházak némelyike laikus szemmel nézve nem is olyan megragadó. Beillesztésük a környezetbe és belső térkiképzésük azonban szinte mindegyik esetben lenyűgöző. Megragadóak a nagy világos lakóterek, a szomszédolást erősítő, valamint a lepukkant „panelstílust” totálisan megújító megoldások.

Ráadásul igazi avantgárd építményekre is lelni, mint a régi berlini ipari épület tetején létesített penthouse, amely többek között azzal nyert a kispénzű lakás kategóriában, hogy az építtető pár előre gyártott szabvány üvegházi elemeket és bontott építőanyagot használt fel, ráadásul maguk is szerszámokat ragadtak, hogy befejezzék az üvegkalitkára hasonlító otthonukat.

Magyar szemmel persze a berlini olcsó ház is luxuskégli, ahogy a panelfílinget végérvényesen elsöprő nagyszabású lakótelep-átalakítás Wolfsburg külső kerületében is gazdagok játékának tűnik. Ám ha megfelelő anyagiak hiányában nem is lehet trendteremtő Magyarországon a német kisváros agilis projektje, talán legalább elgondolkoznak majd rajta azok, akik eddig a 30-40 éves korszerűtlen és unalmas lakótömböket mindenáron el akarták takarítani a föld felszínéről.

További részleteket itt lehet olvasni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Kötelező lesz szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás

Kötelező lesz szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás

Dolgozott húsvétkor? Ilyenkor jár érte pluszpénz

Dolgozott húsvétkor? Ilyenkor jár érte pluszpénz

Clinton: Trumpot perbe fogták volna, ha nem elnök

Clinton: Trumpot perbe fogták volna, ha nem elnök

Nincs már magyar krumpli a boltokban

Nincs már magyar krumpli a boltokban

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken