szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hajléktalanság megelőzéséért küzdő civilek élőlánccal próbáltak megakadályozni egy kilakoltatást a X. kerületben. A Város Mindenkié aktivistái igyekeztek rábírni a kőbányai önkormányzatot, hogy függessze fel a kilakoltatást, és gondoskodjon a Noszlopy utcai családok megfelelő elhelyezéséről. A végrehajtó azonban nem jelent meg, mert a bíróság egyelőre nem döntött a család korábbi kifpgása ügyében.

Csütörtökre tűzte ki a kőbányai önkormányzat egy hétgyermekes család kilakoltatását a Noszlopy utcában anélkül, hogy elhelyezést biztosított volna számukra – írta közleményben a Város Mindenkié (AVM) mozgalom.

©

A civilek hajléktalan és szövetséges aktivistái, valamint a csoport szimpatizánsai 25 fős élőlánccal próbálták megakadályozni a kilakoltatás végrehajtását. Az élőlánc résztvevői arra kérték a X. kerületi önkormányzatot, hogy függessze fel a kilakoltatást, és nyújtson érdemi segítséget a családnak. A mozgalom Facebook-oldalán olvashatók szerint eddig kétszer jött ki a helyszínre egy rendőrségi kisbusz, de egyszer sem szálltak ki belőlük rendőrök. A helyszínen többen tettek felajánlást a család megsegítésére.

A családnak délelőtt 10 óráig kellett volna elhagynia a lakást, de miután a végrehajtó délig nem jelent meg, az AVM jogásza telefonon kereste őt fel. A végrehajtó helyettese arról tájékoztatta a tiltakozókat, hogy addig nem kerül sor a kilakoltatásra, ameddig a bíróság határozatot nem hoz az érintettek által korábban beadott kifogás ügyében.

Ha a bíróság az érintetteknek ad igazat, a kilakoltatás határidejét 90 nappal meg kell hosszabbítani. A Kőbányai Önkormányzat nem foglalt állást a kilakoltatás ügyében, noha a helyi roma kisebbségi önkormányzat képviselőjének Weeber Tibor alpolgármester személyes megbeszélést ígért jövő hétre.

A végrehajtó szóbeli ígérete ellenére az AVM aktivistái addig akarnak őrséget állni, ameddig meg nem érkezik az írásbeli értesítés a bírósági eljárás megindulásáról és a kilakoltatás elhalasztásáról.

A civilek korábban kérvényezték az önkormányzattól, hogy méltányossági okokból függesszék fel a kilakoltatást, ezt azonban elutasította az önkormányzat egy szeptember 1-jére keltezett határozatban. Ez ellen jogorvoslati kérelemmel élt A Város Mindenkié, amit 45 napos határidővel bírálnak el.

A Város Mindenkié 2014 májusa óta dolgozik együtt 6 családdal, akik a rossz állapotú, vizesedő, penészedő lakásokban élnek. Az építmények kiürítése hónapok óta zajlik. Az itt élő családok egy részének felajánlottak cserelakást, három családnak azonban a hosszas tárgyalások ellenére sem kínált fel ilyen lehetőséget az önkormányzat, noha ma Kőbányán összesen 319 önkormányzati bérlakás áll üresen.

©

A mai kilakoltatás a három család közül egy hétgyermekes családot érintet volna, akiknek a határozott idejű szerződését a lejárat után az önkormányzat nem hosszabbította meg, így jogcím nélkülivé váltak.

Állami gondozásba kerülhetnek a gyerekek

Noha az a másfél szobás lakás sem nyújt megfelelő körülményeket a családnak, amelyben jelenleg laknak, a kilakoltatással még ennél is rosszabb helyzetbe kerülnének, hiszen nincs hová menniük, így a gyermekeket az állami gondoskodásba vétel is veszélyezteti.

©

A Város Mindenkié álláspontja szerint a megfelelő elhelyezés nélküli kilakoltatás olyan embertelen és jogsértő gyakorlat, amely hatalmas károkat okoz az egész társadalomnak. Ha egy család az utcára kerül, a szülők nagy eséllyel hajléktalanszállón, a gyermekek pedig állami gondoskodásban végzik. Azon kívül, hogy ez a gyakorlat embertelen, gazdaságilag is értelmetlen, hiszen sokkal többe kerül az államnak, mintha a családoknak megfelelő lakhatást biztosítanának. Mindezek miatt az AVM és az érintettek azt kérik a kőbányai önkormányzattól, hogy függessze fel a kilakoltatásokat addig, ameddig minden érintett család lakhatási helyzete megnyugtatóan rendeződik, és ehhez biztosítson megfelelő erőforrásokat és támogatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!