szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tavaly 20 százalékkal több, 105 ezer használt lakást adtak el Magyarországon, mint egy évvel korábban, az áremelkedés területtől függően 4-5 százalék volt – közölte saját adataira hivatkozva az Otthon Centrum ingatlan franchise hálózat.

Az utolsó negyedévben a használt téglalakások közül a legkeresettebbek a fővárosban a 13-14 millió, az ország keleti részében a 9 millió, míg nyugaton a 6-7 millió forintos áron kínált ingatlanok voltak. Árkategóriától függetlenül a keleti megyékben és Budapesten az 50 négyzetméteres, nyugaton a 60 négyzetméter körüli lakások voltak a legnépszerűbbek.

Budapesten a legkeresettebb panellakásokat 10 millió forintos áron kínálták, keleten a 6-7 milliós, nyugaton a 8 milliós panellakások voltak a legnépszerűbbek. A panellakások esetében is az 50-60 négyzetméter közöttiek a legkeresettebbek.

A téglaépítésű családi házak piacán viszonylag egyenlően oszlik meg a kereslet. A legtöbb vásárló a fővárosban a 20 millió, az agglomerációban a 16-17 millió forintért kínált házakra jelentkezett. Keleten a 15-16 milliós, nyugaton pedig a 17-18 milliós házak voltak a legkelendőbbek.

Az átlagos értékesítési idő a családi házaknál 205 napról 222 napra növekedett tavaly. A másik két kategóriában viszont rövidebb idő alatt lehetett értékesíteni a lakásokat, mint 2013-ban. A használt téglalakásoknál 131 napról 123 napra, míg a paneleseknél 95 napról 83 napra csökkent az értékesítési idő.

Az Otthon Centrum méri az árengedményt is, amelyet két részre bont, az értékesítés során az eladó általi csökkentésre, valamint a vevővel folytatott alku alapján megadottakra. A kettő együtt 2013-ban még 13,3 százalék volt, amely tavaly 10,4 százalékra csökkent. Az eladó általi árcsökkentés 8-ról 7,5 százalékra, míg az alkuval elért árengedmény 5,2-ről 3,9 százalékra esett egy év alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!