szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pécs egykori legmagasabb és egyben kétes hírű épületéből már hatemeletnyi sincs, az óriásdarut is lebontották mellőle. Az egykor huszonöt emeletes tornyot az ígéretek szerint év végére teljesen eltüntetik, a helyén pedig parkot alakítanak ki játszótérrel és cukrászdával.

A magasházat az 1970-es évek közepén építették, de vázszerkezetének korróziója miatt életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintból megerősíttette, majd eladta a házat, de többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült hasznosítani. Az épületre végül 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal, és hosszas huzavona után idén tavasszal kezdődött meg a bontás.

Ugyancsak tavasszal drónnal készítettek búcsúvideót az akkor még teljes nagyságban álló épületről.

 És itt van egy videó arról, hogyan nézett ki a torony maradványa szeptember 28-án, szerdán.

A Dunántúli Napló szerint a torzó még valamivel magasabb, mint egy négyemeletes, legutóbb a hatodik szintet bontották a kivitelezést végző Strabag MML Kft. – Land-Bau Kft. konzorcium munkatársai.

Most már géppel bontják az épületet, a munka ütemterv szerint halad. A szakemberek úgy számolnak, hogy a határidő akkor is tartható, ha az időjárás nem lesz mindig barátságos, például szél hátráltathatja majd a munkát. A városháza is úgy tudja, hogy a bontás rendben halad, és elkészülnek vele legkésőbb év végéig.

Nemcsak a felszínen lévő részt kell eltüntetni, hanem a nagyjából egyemeletnyi, föld alatt lévő alapot is. Ha nem végeznek határidőre, késedelmi kötbért kell fizetniük a kivitelezőknek, ami minden megmaradt szint után az arra a szintre eső nettó vállalkozói díj fél százalékát jelentené naponta.

A pécsi önkormányzat a vállalkozói díjból a harmadik részszámlát is kifizette, állami forrásból. Ezután már csak a teljes munka elvégzése után lesz fizetés, de a költségek 75 százalékát már rendezték a konzorcium részére. A teljes vállalkozói díj körülbelül nettó 989 millió, azaz bruttó 1,25 milliárd forint, így a város már nagyjából nettó 740 millió forintot kifizetett.

A magasház helyére álmodott közparkhoz látványterv még nincs, és arról sem döntöttek még, hogy az oda tervezett Magasház-emlékmű alkotóját hogyan választják majd ki.

A torony helyén egy nagyjából 3400 négyzetméteres terület marad, maga a park pedig körülbelül 2000 négyzetméteres lesz, benne egy 700 négyzetméteres játszótérrel, az előbb említett emlékművel és egy kis teraszos cukrászdával.

A parkkialakítási munkálatokat a város uniós pénzből finanszírozná, a Pécs számára elkülönített TOP-forrásból. A parkra bruttó 134 millió forintot kérnek, önerő biztosítása nélkül. A parképítés jövő tavasszal indulhat, a munka kezdése a pályázat sikerétől függ az önkormányzat szerint. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csökken az üzemanyagok ára pénteken

Csökken az üzemanyagok ára pénteken

Orbán sok erőt kívánt a nizzai áldozatok hozzátartozóinak

Orbán sok erőt kívánt a nizzai áldozatok hozzátartozóinak

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba