szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Drágának tartja a magyar jutalékokat? Nem teljesen alaptalanul.

Míg Magyarországon az ingatlanközvetítők jutaléka jellemzően az eladott ingatlan 3-5 százaléka körül van, (és természetesen az eladó fizeti meg), egy nemzetközi felmérésből kiderült, hogy Európában sok országban ennél jóval kevesebbel is beérik az ügynökök.

Svédországban, Hollandiában, Írországban és az Egyesült Királyságban például csak 1,5 százalék az átlag, de Norvégiában is csak 1,75 százalék jön ki, Finnországban és Dániában pedig mindössze 2 százaléka jutalék átlagos mértéke.

A magyar díjszint a franciához és a némethez áll közel, az 5 százalékos olasz és spanyol átlag pedig már magyar szemmel is a felső határnak tűnik.

A legfurcsább rendszert talán Belarusz alkalmazza, ott ugyan csak 2 százalék a jutalék mértéke, ám minden adásvételkor a vevő 1500 dolláros (400 ezer forintos) fix összeget köteles kifizetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg

Havas Henrik elég durván beszólt Presser Gábornak

Havas Henrik elég durván beszólt Presser Gábornak

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt