szerző:
hvg.hu

A mostani konjunktúra-időszakban különösen feleslegesnek tűnhet, hogy ingatlanost bízzunk meg a lakás vagy ház értékesítésével. Nézzük, mivel tudnak ők többet a mezei tulajdonosnál.

Rendet rakunk, szép és informatív fotókat készítünk, belövünk egy reális árat a környék ingatlanhirdetései alapján, kitesszük a hirdetést az ingyenes oldalra, és várhatjuk is az érdeklődő telefonhívásokat. Így zajlik a fejünkben az ideális ingatlanhirdetési folyamat, melyben még véletlenül sem szerepel az ingatlanosnak fizetendő, általában a vételár 0,5-0,6 százalékára rúgó jutalék.

De akkor miért van az, hogy sokan az első néhány hét múlva mégis ingatlanoshoz fordulnak? Sokan tartanak attól, kit engednek be a lakásukba mint érdeklődőt – hívta fel a figyelmet Marosvölgyi Gabriella, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője. Az ingatlanosok ugyanis előzetesen megszűrik az érdeklődőket, hiszen nekik sem áll érdekükben, hogy feleslegesen töltsék a tulajdonos és a saját idejüket olyan érdeklődőkkel, akiknek szándékában sem áll a vásárlás.

A szakértők szerint a hatékony értékesítéshez komoly marketing is kell: fel kell hívni a figyelmet a saját ingatlanunkra azzal, hogy az előnyeit emeljük ki, valamint el kell magyarázni az érdeklődőknek, hogy a miénk miért jobb vétel a többinél. Míg a tulajdonosok gyakran elfogultak az otthonukkal kapcsolatban, az ingatlanos reálisan látja, mit érdemes előnyként kidomborítani, és mi az, ami valójában hátrányos tulajdonság.

A tulajdonosok sokszor hibáznak az árazásban is. Egyrészt a már említett érzelmi kötődés miatt gyakran magasabbnak vélik otthonuk értékét a valóságosnál, másrészt a konjunktúra árfelhajtó erejét sem mindig sikerül pontosan eltalálniuk. Gyakori hiba, hogy egy jó kerületben, jó utcában levő ingatlan esetében csak felfelé szorozza a környék átlagárait a tulajdonos, de közben a társasház nagyon rossz állapotú, ezzel viszont nem számol.

Az ingatlanos, mint kívülálló józansága az áralkunál is segíthet; a tulajdonos életében csupán néhányszor kerül olyan helyzetbe, hogy ingatlan ad el, és a tapasztalat hiánya miatt a legtöbben ilyenkor nagyon feszültek, hiszen a legjelentősebb értéktárgyáról kell egyezkednie. A tapasztalatlan eladóval szemben az utóbbi években egyre gyakrabban áll dörzsölt befektető.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!