szerző:
hvg.hu

A szakember szerint a kellemetlen szag akár sósav is lehetett, de hozzátette, attól, hogy a füstnek szaga van, még nem biztos, hogy káros.

Az izzó-parázsló részek még csütörtök reggel is utómunkálatokat végeztek a tűzoltók a szerdán történt raktártűz helyszínén, a 13. kerületi Frangepán utcában. A leégett raktárhoz köthető cégnek a fontos állami megrendelései is vannak, a kár így akár milliárdos is lehet.

Az Index arról ír, hogy az érintett vállalat megengedte munkatársainak, hogy otthonról dolgozzanak, de nekik már nem tudtak pozitív hírekkel szolgálni arra a kérdésre sem, hogy mi lesz a céggel.

Az továbbra sem ismert, mi történhetett. A katasztrófavédelem átvizsgálta a raktárt, de Kisdi Márk Máté szóvivő szerint hónapokba is beletelhet, mire képet kapnak a történtek hátteréről. Az Indexnek is csak annyit mondhatott, hogy hatósági eljárásban vizsgálják a tűz keletkezésének okait.

A katasztrófavédelemnél azt is mondták, hogy kritikus mennyiségű káros anyag nem került a levegőbe, az érintett cég pedig elzárkózott attól, hogy bármit közöljön. A lakók viszont egyáltalán nem nyugodtak. Mint a portálnak nyilatkozó K.-ék elmondták, éjjel arra riadtak, hogy valami rendkívül kellemetlen szag jön be az ablakon.

©

"Angyalföldön lakunk a Béke tér közelében. Éjszaka közepén arra ébredtünk, hogy a szellőztetés miatt nyitva hagyott ablakokon erős, vegyszerszagú füst tölti meg a lakást. A megváltozott szélirány a Béke tér–Szegedi út felé kezdte hozni a tegnap leégett raktárból még mindig szálló füstöt. A szagra, mely erősen irritálta a légcsövünket, felébredt az egész család" – mondták az Indexnek.

K.-ék a cikk szerint felhívták a 112-t, ahol igyekeztek megnyugtatni őket, "hogy folyamatosan mérik a levegő minőségét, és a káros anyagok szintje a megengedett értékek alatt van". K.-ék viszont azt mondták, még reggel sem tudtak szellőztetni, és egész éjszaka a szennyezett levegőt voltak kénytelenek belélegezni.

A portál hivatalos válasz híján egy hulladékfeldolgozónál érdeklődött, milyen káros anyagok kerülhettek a levegőbe a számítástechnikai eszközökből. Ugyanis ilyen készülékek is égtek, de kigyulladhatott még képcső, notebookok és okostelefonok akkumulátorai is.

A szakember azt mondta, ezek az eszközök speciális anyagokból készülnek, amiket ráadásul lánggátló anyaggal vonnak be, hogy ne tudjanak meggyulladni. Ha viszont mégis lángra kapnak, nagyobb a baj, tette hozzá. A gond, hogy ilyenkor az anyag nem tud rendesen elégni, így tökéletlen égés következik be, és a füsttel például sok korom, szén-monoxid távozik.

©

Hozzátette ugyanakkor, hogy attól, hogy a füstnek szaga van, még nem biztos, hogy káros, és igazából megnyugtatólag azt mondta, a lakók bízzanak a hatóságokban.

A szagot illetően azt mondta, az lehet sósavé, ami a halogén tartalmú anyagok égésekor került a levegő, viszont ez nem olyan durva, de használni nyilván nem használ.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!