szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A ferihegyi vasúti megálló liftjei eddig is híresen megbízhatatlanok voltak. A helyzet most annyit változott, hogy most már esély sincs a működtetésükre, valamennyit leállították, a MÁV szerint cserélni kell a felvonókat.

„A két peron között a felüljárón, lépcsőn továbbra is biztosított az átjutás a vágányok felett” – így csempészett némi pozitivitást a MÁV abba a közleményébe, amelyben bejelentették, hogy a gyakori rongálások és meghibásodások miatt bizonytalan időre le kellett állítani a ferihegyi vasúti megállóhely liftjeit.

A három lift rendszeresen elromlott, a folyamatos, biztonságos üzemeltetésre, további használatra mostanra alkalmatlanná váltak. Ezt a műszaki állapotra vonatkozó független szakértői vélemény is megerősítette. 

A felvonók működését szabályozó, egyedi vezérlések javítása és gyártása megszűnt, a karbantartások, javítások után legtöbbször egy napig sem bírták a strapát a liftek.

A Budapest–Cegléd vasútvonal vágányain keresztüli, legközelebbi szintbeli, akadálymentes átjutási lehetőség Szemeretelep megállóhelynél, illetve az Üllői út és a Ferihegyi repülőtérre vezető út kereszteződésénél található – hívta fel a figyelmet a MÁV.

A vasúttársaság szakemberei vizsgálják, hogyan lehetne a ferihegyi megálló peronjai között biztonságos és akadálymentes közlekedést kialakítani. Ez akár több hónapot is igénybe vehet – jelezték. Addig az utasok türelmét kérik.

A közlemény végén derül ki, hogy „a tervek szerint új felvonók telepítése és a liftaknák átépítése 2020 első felében várható”.

Az Index munkatársai elmentek a helyszínre, megkérdezték az utasokat, milyen tapasztalataik voltak a liftekkel. Volt, aki azt mondta, hogy hónapokkal ezelőtt voltak utoljára használhatóak a liftek. Egy idős nő szerint 1-2 éve ott "rohad" a lift, többször beázott már. Egy háromgyermekes édesanya azt mesélte, hogy nyolc éve használták volna rendszeresen a liftet, ha működött volna. Volt olyan, hogy délelőtt még üzemelt, de délutánra már megint elromlott.

A videóban elhangzik, hogy a fedett felüljáró nyáron különösen kellemetlen hely, mert beszorul a forró levegő, így a felfele lépcsőző utasokat a magasban még nagyobb hőség fogadja. A lift hiánya azokat is kellemetlenül érinti, akik vonattal mennek ki a Nyugatiból vagy Zuglóból Ferihegyig, és a csomagjaikkal kénytelenek lépcsőzni, hogy átmenjenek a szemből induló reptéri buszra. Kötöttpályás kapcsolat a terminálokig még mindig ugyanis, egyelőre csak tervek léteznek ezzel kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!