szerző:
hvg.hu

A ferihegyi vasúti megálló liftjei eddig is híresen megbízhatatlanok voltak. A helyzet most annyit változott, hogy most már esély sincs a működtetésükre, valamennyit leállították, a MÁV szerint cserélni kell a felvonókat.

„A két peron között a felüljárón, lépcsőn továbbra is biztosított az átjutás a vágányok felett” – így csempészett némi pozitivitást a MÁV abba a közleményébe, amelyben bejelentették, hogy a gyakori rongálások és meghibásodások miatt bizonytalan időre le kellett állítani a ferihegyi vasúti megállóhely liftjeit.

A három lift rendszeresen elromlott, a folyamatos, biztonságos üzemeltetésre, további használatra mostanra alkalmatlanná váltak. Ezt a műszaki állapotra vonatkozó független szakértői vélemény is megerősítette. 

A felvonók működését szabályozó, egyedi vezérlések javítása és gyártása megszűnt, a karbantartások, javítások után legtöbbször egy napig sem bírták a strapát a liftek.

A Budapest–Cegléd vasútvonal vágányain keresztüli, legközelebbi szintbeli, akadálymentes átjutási lehetőség Szemeretelep megállóhelynél, illetve az Üllői út és a Ferihegyi repülőtérre vezető út kereszteződésénél található – hívta fel a figyelmet a MÁV.

A vasúttársaság szakemberei vizsgálják, hogyan lehetne a ferihegyi megálló peronjai között biztonságos és akadálymentes közlekedést kialakítani. Ez akár több hónapot is igénybe vehet – jelezték. Addig az utasok türelmét kérik.

A közlemény végén derül ki, hogy „a tervek szerint új felvonók telepítése és a liftaknák átépítése 2020 első felében várható”.

Az Index munkatársai elmentek a helyszínre, megkérdezték az utasokat, milyen tapasztalataik voltak a liftekkel. Volt, aki azt mondta, hogy hónapokkal ezelőtt voltak utoljára használhatóak a liftek. Egy idős nő szerint 1-2 éve ott "rohad" a lift, többször beázott már. Egy háromgyermekes édesanya azt mesélte, hogy nyolc éve használták volna rendszeresen a liftet, ha működött volna. Volt olyan, hogy délelőtt még üzemelt, de délutánra már megint elromlott.

A videóban elhangzik, hogy a fedett felüljáró nyáron különösen kellemetlen hely, mert beszorul a forró levegő, így a felfele lépcsőző utasokat a magasban még nagyobb hőség fogadja. A lift hiánya azokat is kellemetlenül érinti, akik vonattal mennek ki a Nyugatiból vagy Zuglóból Ferihegyig, és a csomagjaikkal kénytelenek lépcsőzni, hogy átmenjenek a szemből induló reptéri buszra. Kötöttpályás kapcsolat a terminálokig még mindig ugyanis, egyelőre csak tervek léteznek ezzel kapcsolatban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Delta Plus: Tiborcz üzlettársa bevásárolt

Delta Plus: Tiborcz üzlettársa bevásárolt

Thomas Melia a Gruevszki-ügyről: Ki fogja befogadni Orbánt?

Thomas Melia a Gruevszki-ügyről: Ki fogja befogadni Orbánt?

Sosem láttak még ilyet: 31 km-es krátert fedeztek fel, egy meteorit becsapódása okozta – képek, videó

Sosem láttak még ilyet: 31 km-es krátert fedeztek fel, egy meteorit becsapódása okozta – képek, videó

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Keresztbe tett a kormány a műanyagszennyezés megállításának

Keresztbe tett a kormány a műanyagszennyezés megállításának

Willi Orbán: Ez volt pályafutásom legérzelemdúsabb meccse

Willi Orbán: Ez volt pályafutásom legérzelemdúsabb meccse