szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Átrendeződött a fővárosban lakást bérlők életkor szerinti megoszlása a koronavírus egy éve alatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány nemcsak a budapesti lakások bérleti díjaira gyakorolt sokkszerű hatást, hanem a bérlők életkor szerinti összetételét is jelentősen befolyásolta – írja közleményében a Rentingo.com. A bérbeadási platform több mint 30 ezer fővárosi bérlő adatai alapján számol be arról, hogy a koronavírus-járvány kitörését követően megugrott azoknak a fiataloknak a száma, akik saját bérlemény helyett továbbra is a szülőkkel élnek egy háztartásban.

Amíg 2019-ben a bérlők 56 százaléka a 18-25 éves korosztályból került ki, arányuk 2021-re 35 százalékra csökkent

– állapítják meg. A 30-50 közötti bérlők aránya eközben a járvány előtti 21 százalékról 35 százalékra emelkedett. A Rentingo azt feltételezi, ők azok közül kerültek ki, akik az emelkedő ingatlanárak, a munka elvesztése és egyéb tényezők miatt nehezen jutottak saját lakáshoz.

Kisebb mértékben, de csökkent a lakótársakkal közösen ingatlant bérlő között is a fiatalok aránya. Amíg közöttük 2019-ben 66 százalék volt a 18-25 évesek aránya, 2021-re ez 51 százalékra csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!