szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Peking bizonyítottan befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit az amerikai nagykövetség álláspontja szerint.

Az Amerikai Egyesült Államok is aggódik a sanghaji Fudan Egyetem magyarországi terjeszkedése miatt – írta az amerikai nagykövetség a Magyar Hangnak. A lap rákérdezett, hogy szerintük jelent-e pénzügyi vagy biztonsági kockázatot Magyarország számára ez a lépés, és alááshatja-e ez a NATO-egységet.

"Nagyra értékeljük az erős kétoldalú kapcsolatokat NATO-szövetségesünkkel, Magyarországgal. A NATO-tagság lehetőséget adott Magyarországnak, hogy jelentősen fejlessze a gazdaságát, annak köszönhetően, hogy nem kell külső biztonsági fenyegetéstől tartania.

Aggodalomra ad okot a Fudan Egyetem első európai kampuszának lehetséges megnyitása, mert Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit"

 – nyilatkozta az amerikai nagykövetség a Magyar Hangnak.

A Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást kedden délután írta alá Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint ez egyedülálló lehetőséget teremt a magyar, kínai és más nemzetiségű hallgatók számára oklevelek megszerzésére, specializációk elvégzésére és tudásuk elmélyítésére.

Diákváros a Fudan árnyékában: Budapest új városnegyede vagy Palkovics ékszerdoboza?

A Déli Városkapu Fürjes Balázs szerint Budapest aranytartaléka, ennek ellenére a Diákváros csak az elkaszált budapesti olimpia hagyatékaként épülhet meg itt. A Fudan Egyetem érkezése a kormány szerint nem veszélyezteti a projektet, az urbanisztikai tervek viszont másról árulkodnak, Palkovics kezébe kerülve pedig szinte teljesen átláthatatlan, milyen projekt valósul meg Dél-Pesten.

A Magyar Hang arra is rákérdezett, hogy a Biden-adminisztráció bevezet-e szankciókat magyar magánszemélyekkel vagy cégekkel szemben korrupciós vagy emberi jogi bűncselekmények miatt – ahogy azt tette például Szlovákiában. A nagykövetség válaszában azt írta, hogy a Biden-adminisztráció elkötelezett a jogállamiság és az emberi jogok védelme, valamint a korrupció elleni harcban, amely a diplomáciája alapját képezi, hangsúlyozták, hogy továbbra is minden eszközt fel fognak használni, hogy elérjék ezeket a célokat.

A Biden-adminisztráció kommunikációjában eddig csak egy esetben jelent meg hangsúlyosan a magyar kormány: a Klubrádióval kapcsolatban február 10-én közleményt adott ki az amerikai külügyminisztérium, amelyben a magyarországi médiapluralizmus hanyatlásával kapcsolatos aggályaiknak adnak hangot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!