szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szerződésben rögzítették, hogy az egyetem budapesti fejlesztése összhangban áll a Diákváros programjával.

Megkötötte a kormány a stratégiai megállapodást a kínai Fudan Egyetemmel – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tájékoztatás szerint Palkovics László tárcavezető, kormánybiztos és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke online eseményen aláírta a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő egyezséget.

A dokumentum rögzíti a legfontosabb célokat, így a képzési irányokat és a budapesti campus tervezett helyszínét is. Az angol nyelvű szerződés szerint a Fudan Egyetem 520 ezer négyzetméteres campusa 26 hektáron épülhet fel. A tervek szerint gazdasági, bölcsészettudományi-társadalomtudományi, természettudományi-mérnöki és orvostudományi karok lesznek elérhetők, az 500 oktatótól pedig 6-8 ezer hallgató tanulhat majd.

A közleményben arról is szó esik, hogy

a felek a megállapodásban megerősítették, hogy az egyetem budapesti fejlesztése összhangban áll a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Programmal, annak terveivel nem állítható szembe”.

A kínai Fudan Egyetem magyarországi megjelenésének ügye az elmúlt hetekben vált az ellenzék és a kormány közti csatározás újabb témájává. Az egész azzal kezdődött, hogy a Direkt36 a birtokába jutott dokumentumok alapján megírta, hogy az intézmény nagyjából 500 milliárd forintba kerülhet, a beruházást pedig kínai óriáshitelből, kínai kivitelezővel valósíthatják meg.

A projekt miatt Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester helyi népszavazást sürgetett, mivel a terület, ahol az intézmény felépülne, részben a kerület tulajdonában van, de a főváros is rendelkezik ott „némi ingatlantulajdonnal”. Ezeket tehát Baranyiéknak át kellene adniuk, de ehhez az ellenzéki politikusok szerint Budapest és a ferencvárosiak beleegyezése is kell.

A Fudan Egyetem ügyét kormánybiztosként irányító Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a campus nem vesz el területet a Diákvárostól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!