szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik tagja társaival a 2012-es Pride felvonulóit szidalmazták, rugdosták, megütötték őket, ruhájukat rángatták. A 8-10 fős bandából végül csak egy embert ítéltek el, egyelőre őt is első fokon, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak miatt. Két év felfüggesztettet kapott.

Mint 2007 óta minden évben, 2012-ben is szélsőjobbosok próbálták megzavarni a Budapest Pride-ot. A rendezvény végén az Alkotmány utcából a Bajcsy-Zsilinszky út, majd a Nyugati tér felé hagyhatták el a helyszínt a felvonulók, ekkor zavarta meg őket egy fekete ruhás, szélsőjobbos banda, 8-10-en voltak.

A kordonon kívülről ordítoztak ocsmányságokat, volt, akit megrúgtak, megütöttek, másnak a ruháját rángatták, kilyukasztották a lufiját. A rendőrség a helyszínen két embert igazoltatott, majd bevitték őket, de a rendőrségi intézkedés közben is folyamatosan buziztak.

Nyomozást indítottak az ügyben, tucatnyi rendőrt és szemtanúkat, más érintetteket hallgattak meg. Az ügyészség végül két embert vádolt meg riadalmat keltő, kihívóan közösségellenes magatartás tanúsításával, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszakkal – derül ki a hivatalos megfogalmazásból. A nyomozók azt nem tudták megállapítani, hogy a bandatagok közül pontosan ki bántalmazott felvonulókat.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2015. november 12-én hozott az ügyben elsőfokú ítéletet, amelyet nemrég kézbesítettek az érintetteknek – számolt be pénteken a Háttér Társaság. Az egyik férfit bűnösnek mondták ki, ő két évet kapott három év hat hónapra felfüggesztve. A másikat viszont felmentették, mert az ő esetében nem volt megállapítható, hogy ő is a csoport tagja volt-e akkor, vagy csak később csapódott a többiekhez.

Az ítéletben benne van egyebek mellett az, hogy a véleménynyilvánítás nem korlátlan, ha a másik ember szuverenitásáról, szabadságáról, biztonságáról, biztonságérzetéről van szó. Önmagában a mocskolódás még nem feltétlenül lenne bűncselekmény, de ha fenyegetőzéssel, vagy félelemkeltéssel párosul, már kimeríti a közösség tagja elleni erőszak bűntettének alapesetét.

Dombos Tamás, a sértettek képviseletét ellátó Háttér Társaság jogi programjának munkatársa szerint a bíróság újabb ítéletében mondta ki, hogy a Pride ellen fellépő erőszakos ellentüntetők nem véleménynyilvánítási jogukkal élnek, hanem gyűlölet-bűncselekményeket valósítanak meg.

Sajnálatos ugyanakkor, hogy a 8-10 fős csoportnak csak egyetlen tagját sikerült eljárás alá vonni, bár az egész támadássorozat a rendőrség szeme láttára zajlott le. Emellett több mint három évet kellett várni az elsőfokú bírósági ítélet meghozására – jegyezte meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Medián: Jön vissza a Fidesz

Medián: Jön vissza a Fidesz

Rendkívüli állapotot rendelt el Litvánia a koronavírus miatt

Rendkívüli állapotot rendelt el Litvánia a koronavírus miatt

Zárt kapus lesz a koronavírus-járvány miatt az Inter–Ludogorec-meccs

Zárt kapus lesz a koronavírus-járvány miatt az Inter–Ludogorec-meccs