szerző:
hvg.hu

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik tagja társaival a 2012-es Pride felvonulóit szidalmazták, rugdosták, megütötték őket, ruhájukat rángatták. A 8-10 fős bandából végül csak egy embert ítéltek el, egyelőre őt is első fokon, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak miatt. Két év felfüggesztettet kapott.

Mint 2007 óta minden évben, 2012-ben is szélsőjobbosok próbálták megzavarni a Budapest Pride-ot. A rendezvény végén az Alkotmány utcából a Bajcsy-Zsilinszky út, majd a Nyugati tér felé hagyhatták el a helyszínt a felvonulók, ekkor zavarta meg őket egy fekete ruhás, szélsőjobbos banda, 8-10-en voltak.

A kordonon kívülről ordítoztak ocsmányságokat, volt, akit megrúgtak, megütöttek, másnak a ruháját rángatták, kilyukasztották a lufiját. A rendőrség a helyszínen két embert igazoltatott, majd bevitték őket, de a rendőrségi intézkedés közben is folyamatosan buziztak.

Nyomozást indítottak az ügyben, tucatnyi rendőrt és szemtanúkat, más érintetteket hallgattak meg. Az ügyészség végül két embert vádolt meg riadalmat keltő, kihívóan közösségellenes magatartás tanúsításával, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszakkal – derül ki a hivatalos megfogalmazásból. A nyomozók azt nem tudták megállapítani, hogy a bandatagok közül pontosan ki bántalmazott felvonulókat.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2015. november 12-én hozott az ügyben elsőfokú ítéletet, amelyet nemrég kézbesítettek az érintetteknek – számolt be pénteken a Háttér Társaság. Az egyik férfit bűnösnek mondták ki, ő két évet kapott három év hat hónapra felfüggesztve. A másikat viszont felmentették, mert az ő esetében nem volt megállapítható, hogy ő is a csoport tagja volt-e akkor, vagy csak később csapódott a többiekhez.

Az ítéletben benne van egyebek mellett az, hogy a véleménynyilvánítás nem korlátlan, ha a másik ember szuverenitásáról, szabadságáról, biztonságáról, biztonságérzetéről van szó. Önmagában a mocskolódás még nem feltétlenül lenne bűncselekmény, de ha fenyegetőzéssel, vagy félelemkeltéssel párosul, már kimeríti a közösség tagja elleni erőszak bűntettének alapesetét.

Dombos Tamás, a sértettek képviseletét ellátó Háttér Társaság jogi programjának munkatársa szerint a bíróság újabb ítéletében mondta ki, hogy a Pride ellen fellépő erőszakos ellentüntetők nem véleménynyilvánítási jogukkal élnek, hanem gyűlölet-bűncselekményeket valósítanak meg.

Sajnálatos ugyanakkor, hogy a 8-10 fős csoportnak csak egyetlen tagját sikerült eljárás alá vonni, bár az egész támadássorozat a rendőrség szeme láttára zajlott le. Emellett több mint három évet kellett várni az elsőfokú bírósági ítélet meghozására – jegyezte meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kíváncsi, mennyire szegények a magyarok másokhoz képest? Mutatjuk!

Kíváncsi, mennyire szegények a magyarok másokhoz képest? Mutatjuk!

Videó: Így néz majd ki a világ első luxusűrhotele, ahol 216 millió forint lesz egy éjszaka

Videó: Így néz majd ki a világ első luxusűrhotele, ahol 216 millió forint lesz egy éjszaka

Ijesztő hangot rögzítettek az Antarktisz jegét vizsgáló tudósok

Ijesztő hangot rögzítettek az Antarktisz jegét vizsgáló tudósok

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Merkel szűk körben Orbán fejére olvasta rajongását Salvini iránt

Ez jól jöhet: így töltheti le a számítógépére a Gmailről az összes eddigi e-mailjét

Ez jól jöhet: így töltheti le a számítógépére a Gmailről az összes eddigi e-mailjét

Készüljön: A Facebook-csoportok is megkapják a funkciót, amit állandóan nyomogatnak a felhasználók

Készüljön: A Facebook-csoportok is megkapják a funkciót, amit állandóan nyomogatnak a felhasználók