Elsöprő többséggel hatalmazta fel az Országgyűlés a kormányt az európai uniós csatlakozásról szóló szerződés aláírására az erre vonatkozó parlamenti határozat elfogadásával. Egyedül Simicskó István (Fidesz) utasította el a határozatot, szerinte ugyanis "sok kérdőjel és hézag" van még az EU-csatlakozás kérdésében.

A szerződést - amely várhatóan 2004. május 1-jén lép hatályba - szerdán Athénben írja alá Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter.
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a szavazás után mondott beszédében történelmi pillanatnak nevezte, hogy az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt a csatlakozási szerződés aláírására. "Alapvető, sorsdöntő, jövőformáló kérdés uniós csatlakozásunk" - hangoztatta a házelnök, hozzátéve, "gyermekeink, unokáink, a jövő generáció értékelheti és érezheti majd igazán, milyen is az egyesült Európa polgárának lenni".

A kormány részéről az érvek nem voltak meggyőzőek, ezt mutatta a szombati népszavazás is - jelentette ki a határozatra egyedül nemmel szavazó Simicskó István."Mondhatnám azt is, hogy a választók hatvankét százalékát is képviselnie kell valakinek, túl szép lett volna, ha száz százalékos a többség" - fogalmazott a képviselő azokra utalva, akik nem mentek el vagy nemmel szavaztak szombaton. Simicskó szerint az előterjesztés szövege - amely felsorolja az összes belépő országot - "sajátos", mert "mi van akkor, ha valamely ország, ahol még hátra van a népszavazás, másként látja a csatlakozást". A határozatnak mindössze arról kellett volna szólnia, hogy a magyar Országgyűlés felhatalmazza a Magyar Köztársaság kormányfőjét, hogy írja alá a csatlakozási szerződést - vélekedett a képviselő.

Az athéni Akropolisz lábánál aláírandó EU-csatlakozási szerződés az unió eddigi legnagyobb szabású bővítését előkészítő több éves, bonyolult tárgyalási folyamat eredményeit rögzíti. Hivatalos státusát tekintve az okmány a 15 jelenlegi tagállam és a jövőre csatlakozó tíz ország között kötött nemzetközi szerződés, amely a ratifikációs folyamat befejezése után az uniós joganyag szerves részévé válik.

Tartalmilag a szerződés egyrészt a tíz új tagország (Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia) csatlakozásának pontos feltételeit határozza meg, másrészt azokat a módosításokat és kiigazításokat tartalmazza, amelyeket a bővítés érdekében az unió alapító szerződéseiben végre kell hajtani. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A tudás kincstára

A tudás kincstára

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat