Az ellenzék arra kéri Szili Katalin házelnököt, hogy vonja vissza Gyekiczki András jelölését az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettesi posztjára - közölte Demeter Ervin fideszes képviselő, aki szerint a jelölt "az SZDSZ bizalmi embere", s nem független szakértő. Közben a parlament kulturális bizottságának kormánypárti képviselői megszavazták Gyekiczki jelölését; Pető Iván, a bizottság elnöke "rosszindulatú, rosszízű politikai ügynek" nevezte az ellenzék kérését.

Gyekiczki András alkalmassága a főigazgató-helyettesi posztra "erőteljesen megkérdőjelezhető", ezért arra kérik a házelnököt, nevezzen meg valaki mást, "aki élvezi a szakma és a politika bizalmát" - mondta Demeter a Fidesz- és az MDF-frakció közös tájékoztatóján. Nem tisztázódott még az sem, hogy mi történt a Szalay-kartonnal, amely akkor tűnt el a Belügyminisztérium irattárából, amikor Gyekiczki András Kuncze Gábor kabinetfőnöke volt - tette hozzá a gazdasági minisztérium volt politikai államtitkárának állambiztonsági múltja körüli vizsgálatokra utalva. Balogh László (MDF) emlékeztetett: az Országgyűlés kulturális bizottságának hétfői ülésén a többség elutasította az ellenzék kezdeményezését, hogy a kinevezési procedúrát állítsák le addig, amíg nem tisztázódik Gyekiczki András szerepe a BM titkos irattárából eltűnt dokumentumok ügyében.


Demeter Ervin kifogásolta, az Országgyűlés elnöke azt követően terjesztette elő Gyekiczki András jelölését, hogy a parlament lezárta tavaszi ülésszakát, és így nem alakulhatott ki érdemi vita. „Ezt az eljárásmódot nem tudjuk elfogadni, antidemokratikusnak és helytelennek tartjuk" – mondta Demeter, aki szerint korábban szakmai és politikai konszenzussal nevezték ki az állambiztonsági iratokat őrző intézmények vezetőit. "Ezt a fontos konszenzust töri szét Szili Katalin ezzel a javaslattal" – jelentette ki a fideszes képviselő.

Közben az Országgyűlés kulturális bizottságának kormánypárti többsége Gyekiczki András kinevezését támogatóan szavazott, úgy, hogy ebben az ellenzék nem vett részt. A Fidesz képviselői, akik Gyekiczki Andrást, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelenlegi elnökhelyettesét "SZDSZ-es pártkatonának" titulálták, azért hagyták el a bizottság ülését, mert a testület kormánypárti többsége leszavazta Isépy Tamás (Fidesz) ügyrendi javaslatát, hogy halasszák el a meghallgatást. Szerinte ugyanis feszültséget teremtene, ha a főigazgató és helyettese között nem lenne jó a viszony.


Isépy Tamás Gyarmati Györgynek, a levéltár főigazgatójának a bizottsághoz írt levelére hivatkozott; ebben a főigazgató Cseh Gergő Bendegúz történészt, levéltárost, a történeti levéltár egyik vezetőjét említi, mint akivel az intézmény vezetését "a legjobb meggyőződéssel osztaná meg". A fideszes politikus szerint a levéltár főigazgatóját és leendő helyettesét együtt kellene meghallgatni. Donáth László (MSZP) is kifogásolta, hogy a jelölt és a főigazgató által megnevezett személy nem egy és ugyanaz. A jelölt meghallgatását Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kérte, miután áprilisban nyilvános pályázatot hirdetett a főigazgató-helyettesi poszt betöltésére, és a pályázók közül Gyekiczki Andrást kívánja kinevezni.


Rosszindulatú, rosszízű politikai ügynek tartja Pető Iván az ellenzék kérését, hogy a házelnök vonja vissza Gyekiczki András jelölését az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettesi posztjára. Az Országgyűlés kulturális bizottságának szabad demokrata elnöke szerint Gyekiczki András már egy éve köztisztviselő, tevékenysége ellen semmi panasz nincs, s a pályázati követelményeknek megfelelően a köztisztviselői tapasztalat mellett informatikai ismeretekkel, valamint az ügyben való jártassággal is rendelkezik. Gyekiczki András nem történész, de nem is kell annak lennie; történész a főigazgató - mondta az MTI-nek a szabad demokrata politikus. "Nem felel meg a valóságnak, amit az ellenzék állít" - mondta arra, hogy a Fidesz és az MDF szerint a jelölt alkalmassága a főigazgató-helyettesi posztra "erőteljesen megkérdőjelezhető". Arra az ellenzéki állításra reagálva, miszerint Gyekiczki András "az SZDSZ bizalmi embere", nem pedig pártoktól független jelölt, felidézte: Kutrucz Katalin közvetlenül aktív jobboldali politikusi korszaka után lett a Történeti Hivatal elnökhelyettese, ennek ellenére nem vonták kétségbe, hogy eleget tud tenni a köztisztviselőkkel szemben állított követelményeknek.


Pető Iván szerint a Fidesz és az MDF képviselői eleve politikai prekoncepcióval érkeztek a kulturális bizottság ülésére - amelyről az ügy kapcsán ki is vonultak -, s erre "némileg ráerősített a főigazgató levele", amelyben közli, egy másik pályázót, a jelenleg is a történeti levéltár vezetésében dolgozó Cseh Gergő Bendegúzt preferálná a poszton. A szabad demokrata politikus emlékeztetett: a levéltárat létrehozó törvény - amelyet az ellenzék nem szavazott meg - részben az eddigi Történeti Hivatal működésének kritikája. "Ha Szili Katalin változást akar az intézményben, akkor helyesen jár el, ha olyan embert jelöl ki a posztra, aki némileg kritikusan szemléli a hivatal eddigi munkáját" - vélekedett Pető Iván, aki a jogelőd Történeti Hivatalhoz képest változott, kibővült az úgynevezett állambiztonsági levéltár feladata, hiszen már nemcsak a III/III-as dokumentumokat őrzi, hanem a nemzetbiztonsági szolgálatok iratait is. Szerinte helyesen döntött az Országgyűlés elnöke, amikor "a törvény szellemének megfelelően a pályázati feltételeket sikeresen abszolváló jelölt esetében egyéb szempontokat is figyelembe vett". Pető nem tartaná jónak, ha a Történeti Hivatal volt vezetőiből kerülnének ki az új levéltár vezetői, s szerinte a jelölt más szemléletet képvisel.


Gyekiczki András saját elképzeléseiről szólva elmondta: az új törvény lehetőséget nyújt arra, hogy a korábbinál jobban érvényesülhessen az alkotmányban megfogalmazott információs és önrendelkezési jog, valamint a közérdekű adatok megismerésének alkotmányos joga. Szerinte a Történeti Hivatal működésének hat és fél éve alatt az iratok feldolgozása csak kis mértékben történt meg. Gyekiczki András az áldozatok információs kárpótlását és "offenzívebb nyilvánosságot" ígért, aminek érdekében a hivatal honlapjára "felkerülnének ügyek, dossziék".(MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyurcsány Ferenc régi harcostársai bukkannak fel a DK-frakció kasszája körül

Gyurcsány Ferenc régi harcostársai bukkannak fel a DK-frakció kasszája körül

Meghalt Timár Mátyás, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke

Meghalt Timár Mátyás, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke

Néhányan 1-2 nap után törésre panaszkodnak, óvatosan kell bánni a Samsung Galaxy Z Flippel

Néhányan 1-2 nap után törésre panaszkodnak, óvatosan kell bánni a Samsung Galaxy Z Flippel

Vajna Tímea majdnem megfulladt, de így is élvezte

Vajna Tímea majdnem megfulladt, de így is élvezte

Így csinálna PC-t a telefonból a Samsung és az LG

Így csinálna PC-t a telefonból a Samsung és az LG

Mestermű titkos naplókkal, titkos vagyonnal, nyers érzékiséggel

Mestermű titkos naplókkal, titkos vagyonnal, nyers érzékiséggel