Tetszett a cikk?

Az ellenzék arra kéri Szili Katalin házelnököt, hogy vonja vissza Gyekiczki András jelölését az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettesi posztjára - közölte Demeter Ervin fideszes képviselő, aki szerint a jelölt "az SZDSZ bizalmi embere", s nem független szakértő. Közben a parlament kulturális bizottságának kormánypárti képviselői megszavazták Gyekiczki jelölését; Pető Iván, a bizottság elnöke "rosszindulatú, rosszízű politikai ügynek" nevezte az ellenzék kérését.

Gyekiczki András alkalmassága a főigazgató-helyettesi posztra "erőteljesen megkérdőjelezhető", ezért arra kérik a házelnököt, nevezzen meg valaki mást, "aki élvezi a szakma és a politika bizalmát" - mondta Demeter a Fidesz- és az MDF-frakció közös tájékoztatóján. Nem tisztázódott még az sem, hogy mi történt a Szalay-kartonnal, amely akkor tűnt el a Belügyminisztérium irattárából, amikor Gyekiczki András Kuncze Gábor kabinetfőnöke volt - tette hozzá a gazdasági minisztérium volt politikai államtitkárának állambiztonsági múltja körüli vizsgálatokra utalva. Balogh László (MDF) emlékeztetett: az Országgyűlés kulturális bizottságának hétfői ülésén a többség elutasította az ellenzék kezdeményezését, hogy a kinevezési procedúrát állítsák le addig, amíg nem tisztázódik Gyekiczki András szerepe a BM titkos irattárából eltűnt dokumentumok ügyében.


Demeter Ervin kifogásolta, az Országgyűlés elnöke azt követően terjesztette elő Gyekiczki András jelölését, hogy a parlament lezárta tavaszi ülésszakát, és így nem alakulhatott ki érdemi vita. „Ezt az eljárásmódot nem tudjuk elfogadni, antidemokratikusnak és helytelennek tartjuk" – mondta Demeter, aki szerint korábban szakmai és politikai konszenzussal nevezték ki az állambiztonsági iratokat őrző intézmények vezetőit. "Ezt a fontos konszenzust töri szét Szili Katalin ezzel a javaslattal" – jelentette ki a fideszes képviselő.

Közben az Országgyűlés kulturális bizottságának kormánypárti többsége Gyekiczki András kinevezését támogatóan szavazott, úgy, hogy ebben az ellenzék nem vett részt. A Fidesz képviselői, akik Gyekiczki Andrást, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelenlegi elnökhelyettesét "SZDSZ-es pártkatonának" titulálták, azért hagyták el a bizottság ülését, mert a testület kormánypárti többsége leszavazta Isépy Tamás (Fidesz) ügyrendi javaslatát, hogy halasszák el a meghallgatást. Szerinte ugyanis feszültséget teremtene, ha a főigazgató és helyettese között nem lenne jó a viszony.


Isépy Tamás Gyarmati Györgynek, a levéltár főigazgatójának a bizottsághoz írt levelére hivatkozott; ebben a főigazgató Cseh Gergő Bendegúz történészt, levéltárost, a történeti levéltár egyik vezetőjét említi, mint akivel az intézmény vezetését "a legjobb meggyőződéssel osztaná meg". A fideszes politikus szerint a levéltár főigazgatóját és leendő helyettesét együtt kellene meghallgatni. Donáth László (MSZP) is kifogásolta, hogy a jelölt és a főigazgató által megnevezett személy nem egy és ugyanaz. A jelölt meghallgatását Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kérte, miután áprilisban nyilvános pályázatot hirdetett a főigazgató-helyettesi poszt betöltésére, és a pályázók közül Gyekiczki Andrást kívánja kinevezni.


Rosszindulatú, rosszízű politikai ügynek tartja Pető Iván az ellenzék kérését, hogy a házelnök vonja vissza Gyekiczki András jelölését az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettesi posztjára. Az Országgyűlés kulturális bizottságának szabad demokrata elnöke szerint Gyekiczki András már egy éve köztisztviselő, tevékenysége ellen semmi panasz nincs, s a pályázati követelményeknek megfelelően a köztisztviselői tapasztalat mellett informatikai ismeretekkel, valamint az ügyben való jártassággal is rendelkezik. Gyekiczki András nem történész, de nem is kell annak lennie; történész a főigazgató - mondta az MTI-nek a szabad demokrata politikus. "Nem felel meg a valóságnak, amit az ellenzék állít" - mondta arra, hogy a Fidesz és az MDF szerint a jelölt alkalmassága a főigazgató-helyettesi posztra "erőteljesen megkérdőjelezhető". Arra az ellenzéki állításra reagálva, miszerint Gyekiczki András "az SZDSZ bizalmi embere", nem pedig pártoktól független jelölt, felidézte: Kutrucz Katalin közvetlenül aktív jobboldali politikusi korszaka után lett a Történeti Hivatal elnökhelyettese, ennek ellenére nem vonták kétségbe, hogy eleget tud tenni a köztisztviselőkkel szemben állított követelményeknek.


Pető Iván szerint a Fidesz és az MDF képviselői eleve politikai prekoncepcióval érkeztek a kulturális bizottság ülésére - amelyről az ügy kapcsán ki is vonultak -, s erre "némileg ráerősített a főigazgató levele", amelyben közli, egy másik pályázót, a jelenleg is a történeti levéltár vezetésében dolgozó Cseh Gergő Bendegúzt preferálná a poszton. A szabad demokrata politikus emlékeztetett: a levéltárat létrehozó törvény - amelyet az ellenzék nem szavazott meg - részben az eddigi Történeti Hivatal működésének kritikája. "Ha Szili Katalin változást akar az intézményben, akkor helyesen jár el, ha olyan embert jelöl ki a posztra, aki némileg kritikusan szemléli a hivatal eddigi munkáját" - vélekedett Pető Iván, aki a jogelőd Történeti Hivatalhoz képest változott, kibővült az úgynevezett állambiztonsági levéltár feladata, hiszen már nemcsak a III/III-as dokumentumokat őrzi, hanem a nemzetbiztonsági szolgálatok iratait is. Szerinte helyesen döntött az Országgyűlés elnöke, amikor "a törvény szellemének megfelelően a pályázati feltételeket sikeresen abszolváló jelölt esetében egyéb szempontokat is figyelembe vett". Pető nem tartaná jónak, ha a Történeti Hivatal volt vezetőiből kerülnének ki az új levéltár vezetői, s szerinte a jelölt más szemléletet képvisel.


Gyekiczki András saját elképzeléseiről szólva elmondta: az új törvény lehetőséget nyújt arra, hogy a korábbinál jobban érvényesülhessen az alkotmányban megfogalmazott információs és önrendelkezési jog, valamint a közérdekű adatok megismerésének alkotmányos joga. Szerinte a Történeti Hivatal működésének hat és fél éve alatt az iratok feldolgozása csak kis mértékben történt meg. Gyekiczki András az áldozatok információs kárpótlását és "offenzívebb nyilvánosságot" ígért, aminek érdekében a hivatal honlapjára "felkerülnének ügyek, dossziék".(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt