A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán ismét úgy döntött, hogy jár az elmaradt jövedelempótlék azoknak a kismamáknak, akik gyermekgondozási segélyt (gyes) kaptak korábban. Az LB döntése becslések szerint akár félmillió nőt is érinthet, s körülbelül 30 milliárd forintos kiadást jelent az államnak.

Az LB szerdai felülvizsgálati végzésében - a múlt heti esetekhez hasonlóan - egy harmadik kismama ügyében is hatályon kívül helyezte a Somogy Megyei Bíróság egyik idei, jogerős ítéletét és az alperes területi államháztartási hivatal (táh) minden eddigi döntését.
Az LB a táhot új eljárás lefolytatására kötelezte, amelyben a havi 6 700 forintos jövedelempótlékot tartalmazó, 1979-es minisztertanácsi rendeletet 2002. március 7-éig, hatályon kívül helyezéséig alkalmazni kell. A bíróság ugyanakkor ismét helyt adott a felülvizsgálati kérelmet benyújtó táh azon érvelésének, hogy a kamatok nem illetik meg az igénylőt.
A szerdai felülvizsgálati tárgyalást nem az a tanács folytatta le, amely a múlt heti két ügyben határozott. Abban az esetben, ha ellentétes döntéseket hozott volna az LB két tanácsa, jogegységi eljárást kellett volna lefolytatni a jövedelempótlékról.
Az említett 1979-es rendeleten alapuló, meghatározott összegű gyes rendszerét 1996-tól egy új váltotta fel, akkor a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez igazították az ellátást. Az LB jelenlegi döntése értelmében ez azonban nem helyezte hatályon kívül azt az 1994-es rendeletmódosítást, amely szerint a meghatározott összegű gyes mellé jár a jövedelempótlék.
A pereskedő anya esetében a Somogy Megyei Bíróság 2003. január 28-án hozott jogerős döntést, amely szerint 2000 augusztusától kapott gyermekgondozási segélye mellé 2002. március 7-ig érvényesítheti igényét a havi 6 700 forintos jövedelempótlékra. A Somogy Megyei Bíróság januári ítéleteiben három édesanyának összesen több mint félmillió forintot ítélt meg közigazgatási perben, jogerősen. A döntések szerint a felperesek 1998-ban és 1999-ben született gyermekeik után 2002 márciusáig jogosultak voltak jövedelempótlékra, de a táh ezt nem fizette meg. Az anyák a perekben az 1994-es rendeletmódosításra hivatkoztak, amely szerint jár nekik a jövedelempótlék. A táh érvei szerint az 1994-es rendeletmódosítás értelmében csak a meghatározott összegű gyermekgondozási segély mellett jár a jövedelempótlék. Azután azonban, hogy a Bokros-csomag nyomán 1996 áprilisában a mindenkori öregségi nyugdíjhoz igazították a gyes összegét, szerintük már nem járt a pótlék.
A Magyar Államkincstár kifizeti a bírósági döntésnek megfelelően az elmaradt jövedelempótlékot az érintett kismamáknak, a kifizetések adómentesek lesznek - közölte László Csaba pénzügyminiszter szerdán. A pénzügyminiszter szerint az első kifizetésekre szeptember végén sor kerülhet. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint a Pénzügyminisztérium már a jövő héten törvénymódosítást terjeszt a parlament elé a témában. Kérdésre válaszolva a kormányszóvivő azt mondta: a kismamák kérelem nélkül, járandósági alapon, vélhetően egy összegben kapják majd meg az elmúlt években elmaradt kifizetéseket. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt

Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt