Tetszett a cikk?

A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán ismét úgy döntött, hogy jár az elmaradt jövedelempótlék azoknak a kismamáknak, akik gyermekgondozási segélyt (gyes) kaptak korábban. Az LB döntése becslések szerint akár félmillió nőt is érinthet, s körülbelül 30 milliárd forintos kiadást jelent az államnak.

Az LB szerdai felülvizsgálati végzésében - a múlt heti esetekhez hasonlóan - egy harmadik kismama ügyében is hatályon kívül helyezte a Somogy Megyei Bíróság egyik idei, jogerős ítéletét és az alperes területi államháztartási hivatal (táh) minden eddigi döntését.
Az LB a táhot új eljárás lefolytatására kötelezte, amelyben a havi 6 700 forintos jövedelempótlékot tartalmazó, 1979-es minisztertanácsi rendeletet 2002. március 7-éig, hatályon kívül helyezéséig alkalmazni kell. A bíróság ugyanakkor ismét helyt adott a felülvizsgálati kérelmet benyújtó táh azon érvelésének, hogy a kamatok nem illetik meg az igénylőt.
A szerdai felülvizsgálati tárgyalást nem az a tanács folytatta le, amely a múlt heti két ügyben határozott. Abban az esetben, ha ellentétes döntéseket hozott volna az LB két tanácsa, jogegységi eljárást kellett volna lefolytatni a jövedelempótlékról.
Az említett 1979-es rendeleten alapuló, meghatározott összegű gyes rendszerét 1996-tól egy új váltotta fel, akkor a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez igazították az ellátást. Az LB jelenlegi döntése értelmében ez azonban nem helyezte hatályon kívül azt az 1994-es rendeletmódosítást, amely szerint a meghatározott összegű gyes mellé jár a jövedelempótlék.
A pereskedő anya esetében a Somogy Megyei Bíróság 2003. január 28-án hozott jogerős döntést, amely szerint 2000 augusztusától kapott gyermekgondozási segélye mellé 2002. március 7-ig érvényesítheti igényét a havi 6 700 forintos jövedelempótlékra. A Somogy Megyei Bíróság januári ítéleteiben három édesanyának összesen több mint félmillió forintot ítélt meg közigazgatási perben, jogerősen. A döntések szerint a felperesek 1998-ban és 1999-ben született gyermekeik után 2002 márciusáig jogosultak voltak jövedelempótlékra, de a táh ezt nem fizette meg. Az anyák a perekben az 1994-es rendeletmódosításra hivatkoztak, amely szerint jár nekik a jövedelempótlék. A táh érvei szerint az 1994-es rendeletmódosítás értelmében csak a meghatározott összegű gyermekgondozási segély mellett jár a jövedelempótlék. Azután azonban, hogy a Bokros-csomag nyomán 1996 áprilisában a mindenkori öregségi nyugdíjhoz igazították a gyes összegét, szerintük már nem járt a pótlék.
A Magyar Államkincstár kifizeti a bírósági döntésnek megfelelően az elmaradt jövedelempótlékot az érintett kismamáknak, a kifizetések adómentesek lesznek - közölte László Csaba pénzügyminiszter szerdán. A pénzügyminiszter szerint az első kifizetésekre szeptember végén sor kerülhet. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint a Pénzügyminisztérium már a jövő héten törvénymódosítást terjeszt a parlament elé a témában. Kérdésre válaszolva a kormányszóvivő azt mondta: a kismamák kérelem nélkül, járandósági alapon, vélhetően egy összegben kapják majd meg az elmúlt években elmaradt kifizetéseket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

Szombattól a kettes villamos sem ugyanaz már, mint volt

Szombattól a kettes villamos sem ugyanaz már, mint volt

Orbán általános maszkviselést akar

Orbán általános maszkviselést akar