Első fokon tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztőjét a Pesti Központi Kerületi Bíróság, amiért a lap azt állította, hogy Mécs Imre vallomása alapján ítéltek halálra több forradalmárt.

A Magyar Demokrata szerkesztősége a hvg.hu-nak megerősítette a hírt, miszerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán – rágalmazás minősített esetének elkövetése miatt - első fokon tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Bencsik Andrást, a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztőjét. Bertók László Attila, a cikk szerzője nyolc hónap börtönbüntetést kapott, de büntetése végrehajtását a bíróság két évre felfüggesztette.A bíróság azért szabta ki e precedens értékű ítéletet, mert a Magyar Demokrata 2001 novemberében két cikkben is azt állította Mécs Imre szabad demokrata képviselőről, egykori halálraítéltről, hogy az ő vallomása alapján ítéltek halálra négy forradalmárt az '56-os szabadságharc utáni megtorlásokban.Az Index hírportálnak az ítélet kapcsán nyilatkozó Mécs Imre szerint a súlyos állítást a cikk szerzőjének, illetve a lapnak kellett volna bizonyítania. Erre azonban nem volt módjuk, hiszen a bíróság megállapította a korabeli periratok alapján, hogy az egyébként szintén halálraítélt Mécs Imre vallomása semmiféle újdonságot nem tartalmazott ahhoz képest, amit vádlottársai a hatóságoknak elmondtak. Mécs elmondta: a bíróság bizonyítottnak látta, hogy olyan jelentős érdeksérelem érte, ami kimerítette a rágalmazás minősített esetét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Ötven autóval tüntettek a túlóratörvény ellen Nagykanizsán

Ötven autóval tüntettek a túlóratörvény ellen Nagykanizsán

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket