Magyarországra is kiterjesztették az „Utolsó esély” néven futó, még életben lévő nyilasok felkutatását célzó kezdeményezést. Telefonon lehet bejelentést tenni a vélt bűnösökről. Az akció azonban könnyen visszafelé sülhet el, ártatlan emberek meghurcolásához vezethet, és muníciót adhat az antiszemitáknak.

Az akció azokat kívánja felelősségre vonni, akik a második világháború idején, tehát 60-65 évvel ezelőtt részt vettek a zsidóság elpusztításában, de mindmáig megúszták a büntetést. Ha bebizonyosodik bűnrészességük, magyar bíróság előtt kell felelniük tetteikért. Utolsó esély, hiszen ha még életben is vannak e háborús bűnösök, közel járnak a nyolcvanhoz, de inkább a kilencvenhez, vagy a százhoz.

Az „Utolsó esélyt ” az amerikai Simon Wiesenthal Központ szervezi, a miami (USA) székhelyű Targum Shlishi alapítvány 100 ezer dollárral támogatja. A túlélőket, szemtanúkat vagy akár tettestársakat arra igyekeznek rábírni, hogy információikat egy pesti telefonszámon közöljék. Akik megfelelő bizonyítékkal szolgálnak, akár 10 ezer eurós jutalomban részesülhetnek– jelentette be az akció ötletadója és koordinálója, Efraim Zuroff, az izraeli Wiesenthal Központ igazgatója, keddi, Budapesten tartott sajtóértekezletén. Zuroff elmondta: az Igazságügyi Minisztérium képviselőjével folytatott megbeszélésein ígéretet kapott az akciójuk támogatására: megalapozott gyanú esetén a feljelentetteket bíróság elé állítják.

Jóllehet a rendszerváltás óta egyetlen zsidógyilkos túlélő ellen sem indítottak eljárást, az „Utolsó esély” szervezői szerint sokan elkerülték az igazságszolgáltatást. Idézetek egy idős falusi hölgy hozzájuk eljuttatott leveléből: 1944-ben egy nyilas apa és fia házuk kertjében megásatta két zsidó munkaszolgálatossal saját sírjukat, majd belelőtték őket. Az áldozatok állítólag mind a mai napig ott vannak eltemetve, a gyilkosok pedig, azóta is a faluban élnek háborítatlanul.

Annak a jogelvnek alapján, hogy a második világháborús bűntettek nem évülhetnek el, az „Utolsó esély” akciót 2002-ben a baltikumi országokban, tavaly Lengyelországban, Romániában és Ausztriában hirdették meg, idén nyáron pedig Horvátországra is kiterjesztették a kampányt. Eddig az említett országokban összesen 290 gyanúsítottról kaptak információkat, közülük 73-nak az adatait továbbadták a hatóságoknak.

Nem mindenki ért egyet a kezdeményezéssel. Azok a világháborús bűnösök, akik esetleg mostanáig megúszták a felelőségre vonást, a biológia törvényei szerint hamarosan kihalnak, viszont a jutalommal járó telefonos feljelentősdi esetleg ártatlan emberek meghurcolásához vezethet. Ráadásul az akció negatív visszhangot válthat ki, mi több, erősítheti az antiszemitizmust. Az „Utolsó esély” magyarországi programfelelősét, Beer Ivánt ezek a félelmek hidegen hagyták, és mint a sajtóértekezleten kifejtette, a megvénült bűnösök felkutatásától semmi sem tántoríthatja el őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

"Értéket képviselünk, nem érdekeket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Tálas Andrea

"Értéket képviselünk, nem érdekeket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Tálas Andrea

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Nekimegy a kormány a Velencei Bizottságnak, marad a bevándorlási különadó

Nekimegy a kormány a Velencei Bizottságnak, marad a bevándorlási különadó

Fegyveres őrökkel kerültek szembe az MTVA-ba bejutott ellenzéki képviselők

Fegyveres őrökkel kerültek szembe az MTVA-ba bejutott ellenzéki képviselők