Népszavazási dömping várható, hála Horn Gyulának. Gyurcsány a szocialisták mentőangyala. Megsarcolják a középrétegek jövedelmét? A Fidesz veszíthet 2006-ban, ha nem újítja meg politizálását. Minderről Tölgyessy Péter Fidesz-képviselő beszélt a hvg.hu-nak adott interjújában.

Tölgyessy Péter, a Fidesz frakció tagja, alkotmányjogász, a hvg.hu megkeresésére kifejtette: nincs akadálya a privatizáció leállítását követelő, Fidesz által kezdeményezett népszavazás kiírásának, annak ellenére, hogy a privatizáció felfüggesztésének lennének költségvetési kihatásai. Csak akkor ütközik az alkotmánnyal a népszavazás, ha közvetlenül a költségvetésről, illetve annak egyes tételeiről akarnák kiírni . (Ugyanezt az álláspontot képviselte Halmai Gábor alkotmányjogász, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára). Tölgyessy hozzátette: ha a népszavazás nyomán leállítanák a privatizációt, az nem érintené különösebben a költségvetési bevételeket. „Én sem örülnék, ha a MOL gázüzeme orosz kézbe kerülne, mint ahogy a kórházak privatizációja is kockázatos lehet" - tette hozzá. Szerinte a Gyurcsány-kormány privatizációs tervei „tankönyvízüek”, és sok esetben veszélyesek, indokolatlanok.

Tölgyessy ugyanakkor fenntartásait hangoztatta a Fidesz népszavazási kezdeményezéseivel szemben: az ellenzék kampánya a közvélemény folyamatos mozgósítását célozza, ezt a válsághangulatot akarják fenntartani a 2006-os választásokig. A népszavazások jelenlegi szabályai tág teret nyitnak a populizmusnak, hiszen elég 25 százalékos igen szavazat egy-egy kezdeményezés jóváhagyására (ellenszavazatok esetén elég egyetlen plusz szavazat, ha a 25 százalék már megvan). Ezt még Horn Gyula „intézte el”, a NATO szavazás előtt. Most majd igazi népszavazás-dömping várható - jósolja Tölgyessy.

Miközben Gyurcsány modorossága, tudálékossága, mesterkéltsége nem teszi őt túlságosan rokonszenvessé a közvélemény körében (a korábbi közvélemény-kutatások szerint hátul kullogott a népszerűségi listákon), ráadásul nem is választások győzteseként lett miniszterelnök, kétségtelenül ügyes, tehetséges ember, aki, ha szerencséje van, 2006-ban még nyerhet is. Ebben bíznak a szocialisták és híveik, akik Gyurcsányban látják a mentőangyalt. De akkorát is bukhat, mint előtte senki. Legnagyobb dilemmája, miként tudja a gyakorlatba átültetni az igazságos kormányzás programját; a középrétegek jövedelmét akarja megsarcolni, de ez nagyon kockázatos lesz, mivel ezek a társadalmi csoportok is állami támogatásra szorulóknak érzik magukat, és kézzel-lábbal tiltakozni fognak. Szavazataikra számíthat majd a Fidesz.

Ami a Fideszt illeti, komoly lehetőségei lesznek 2006-ban, de egyelőre semmi újat nem tudnak felmutatni politizálásukban, céljuk az ellenfél totális politikai megsemmisítése, ezért támadták hatalmas erővel Gyurcsányt az első pillanattól kezdve. Visszatetsző volt a Fidesz viselkedése a Gyurcsány-kormány programjának parlamenti vitájakor, és ez könnyen visszafelé sülhet el. Ma még nagy a Fidesz előnye, de ha nem újítanak, ez kevés lesz 2006-ig - fejtette ki Tölgyessy Péter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Minden második magyar rosszul szemetel

Minden második magyar rosszul szemetel

A magyar munkavállaló azt a pénzt szereti, amit azonnal elkölthet

A magyar munkavállaló azt a pénzt szereti, amit azonnal elkölthet

Ezért nem jó, ha a világ első embere a Twitteren át kommunikál a világgal

Ezért nem jó, ha a világ első embere a Twitteren át kommunikál a világgal

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél