szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tagadja háborús bűneit, és kész hazatérni önmaga védelmében az ausztráliai Perthben élő Charles Zentai. A 86 éves Zentai nyomára az "Utolsó esély" akció keretébenbukkantak a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal központ nácivadászai.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy a magyar hadsereg tisztjeként 1944. november 8-án egy budapesti katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember meggyilkolásában, akinek holttestét kövekkel terhelve dobták a Dunába. Két bűntársát, ugyancsak magyar katonatiszteket, a II. világháború után gyilkosság miatt elítélték, neki azonban sikerült kijutnia Németországba, ahonnét az 1950-es években kivándorolt Ausztráliába.

Egyike a legmegalapozottabb eseteknek

Felfüggesztett nácivadászat
A Wiesenthal-központ igazgatója július közepén jelentette be Budapesten, hogy Magyarországon is elindítják az Utolsó esély elnevezésű akciót a még élő náci háborús bűnösök felkutatására. Ennek keretében tízezer euró "kompenzáció" fejében adatokat várnak a még élő náci háborús bűnösökről. Ezt követően az adatvédelmi biztos közölte, idegen országba nem lehet magyar állampolgárok adatait továbbítani. Ennek hatására július 26-án Beer Iván, a Magyarországi Holokauszt Emlékalapítvány elnöke Magyarországon felfüggesztette a még élő náci háborús bűnösök felkutatására indított Utolsó esély akciót, s erről tájékoztatta Izraelt. A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ viszont akkor azt közölte: ennek ellenére eltökélt szándéka, hogy folytassa az akciót.
A Wiesenthal-központ fő nácivadásza, Efraim Zuroff a háborús bűnös ügyének gyors kivizsgálására szólította fel a magyar és az ausztrál hatóságokat. Zuroff szerint a Wiesenthal központ bőséges dokumentációhoz jutott Zentai bűncselekményeiről, és ezt már tavaly november 17-én eljuttatta a két érintett ország hatóságaihoz. "A gyilkosság óta eltelt hosszú idő nem menti fel a gyilkost, és erősen hisszük, hogy igazságot lehet szolgáltatni ebben az ügyben. Ezért rendkívül fontos, hogy a két kormány együttműködjön a vizsgálat felgyorsítása és a bűnösök mielőbbi felelősségre vonása érdekében" - hangsúlyozta a jeruzsálemi közlemény. A nácivadász az ausztrál Nine Network televíziós állomásnak hangsúlyozta, hogy bizonyítékok tekintetében ez egyike a legmegalapozottabb eseteknek, amelyet az ausztrál szerveknek átadtak.

Zentai: nem igazak a vádak

Zentai szintén a Nine Network szerint helyi idő szerint vasárnap este azt állította, hogy nem ismerte a meggyilkolt fiatalembert, hozzátéve: a vádak nem igazak, és kész hazatérni Magyarországra, hogy tisztázza magát. Fia úgy nyilatkozott: bizonyítani tudja, hogy apja a vádban szereplő dátum előtt egy nappal már elhagyta több száz emberrel együtt Magyarországot. Chris Ellison ausztrál igazságügy-miniszter hivatala közölte: folyik a szövetségi rendőrség vizsgálata a Zentai elleni vádakról.

A Mazsihisz örül

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) örvendetesnek tartja, ha valakire rá tudják bizonyítani háborús bűneit - hangsúlyozta Egri Oszkár, a szervezet jogi képviselője hétfőn a hírre reagálva. "Örvendetesnek tartjuk, hogyha bármilyen későn is, és bármilyen körülmények között is, de a háborús bűnösre rá tudják bizonyítani bűnösségét. Ezek el nem évülő bűnök, ez alól nincs mentség, és nem lehet menekülni az idővel" - hangsúlyozta a jogi képviselő. Egri Oszkár hozzátette: a Mazsihisz nem vett részt az Utolsó esély akcióban, ennek a konkrét felderítésnek a részleteit sem ismeri.

A külügyi tárca tudott róla

Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője közölte, a minisztérium 2004 decembere óta folytat előzetes vizsgálatot a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ által jelzett feltételezett magyar náci bűnös ügyében. "A háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó szervezet által megküldött adatok alapján a Külügyminisztérium olyan történészi szakvéleményeket kapott, amelyek indokolttá tehetik az igazságügyi eljárás megindítását. Ezért a Külügyminisztérium az ügyet illetékességből az ügyészi szervekhez, illetve az Igazságügyi Minisztériumhoz irányítja" - áll a közleményben. A Simon Wiesenthal Központ igazgatója, Efraim Zuroff február elején Budapestre látogat, hogy megbeszéléseket folytasson a feltételezett magyar náci ügyében – közölte a szóvivő.

Az "Utolsó esély" elnevezésű, a még élő náci háborús bűnösök felkutatására indult akció, 2002-ben kezdődött a balti országokban, s jelenleg még Ausztriában, Németországban, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában és Ukrajnában folyik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Felfüggesztették a nácivadászatot

Az Utolsó esély elnevezésű, még élő háborús bűnösök felkutatására indított akció felfüggesztését Beer Iván a program magyarországi koordinátora jelentette be.

Hét nap

ÚJ NÁCIVADÁSZ KERESTETIK

Beer Iván helyett új partner után néz az izraeli Simon Wiesenthal Központ az esetleg még élő magyar náci bűnösök...

Itthon

Bakot lőhet az „Utolsó esély” nácivadászata

Magyarországra is kiterjesztették az „Utolsó esély” néven futó, még életben lévő nyilasok felkutatását célzó kezdeményezést. Telefonon lehet bejelentést tenni a vélt bűnösökről. Az akció azonban könnyen visszafelé sülhet el, ártatlan emberek meghurcolásához vezethet, és muníciót adhat az antiszemitáknak.

Világ

Sikeres „nácivadász” akció Romániában

A Simon Wiesenthal Központ legalább tizenhárom olyan személy nevét azonosította Romániában, akik háborús bűnök elkövetésével gyanúsíthatóak. A legfiatalabb feltételezett bűnös 80 éves.

Itthon

Jogszerűtlen a magyarországi "nácivadászat"

Nem küldhetőek ki jogszerűen Izraelbe a Simon Wiesenthal Központ nácivadász akciójában gyűjtött adatok Magyarországról - közölte az adatvédelmi biztos. Az akció programfelelőse a hvg.hu érdeklődésére elmondta: az adatokat „magánérdeklődésből” gyűjtik; a magyar állam ez ellen nem léphet fel.

Itthon

Malkin nem tartja magát nácivadásznak

Nem vagyok nácivadász - jelentette ki hétfőn Budapesten Peter Malkin, az izraeli titkosszolgálat egykori ügynöke, aki több mint negyven éve elfogta Adolf Eichmannt.

MTI/hvg.hu Itthon

Magyar háborús bűnösre bukkantak Ausztráliában

Magyar háborús bűnöst talált a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ. Az Ausztráliában élő Charles Zentai katonatisztként 1944 novemberében állítólag részt vett egy zsidó fiatalember megölésében. Zentai tagadja a vádakat, s kész Magyarországra jönni.

Nyissa meg a YouTube-ot a mobilján, öt új funkciót is talál benne

Nyissa meg a YouTube-ot a mobilján, öt új funkciót is talál benne

Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal