szerző:
MTI

Elutasította a kismamák elmaradt jövedelempótlékának felülvizsgálatát a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön Budapesten, így a jogerős ítélet hatályban marad; a kismamák ügyvédje Strasbourgban folytatja a pereskedést a magyar állammal.

A kismamák elmaradt jövedelempótléka ügyében korábban már indultak közigazgatási perek. Egy próbaperben egyetlen kismama követelt az államkincstártól államigazgatási jogkörben okozott kár címén a kamatokkal együtt összesen mintegy 115 ezer forintot azért, mert álláspontja szerint jogértelmezési tévedés miatt nem folyósította neki a Pest megyei területi államháztartási hivatal a 6700 forintos jövedelempótlékot 1999 júliustól 2000 januárig.

2003-ban három Somogy megyei kismamának a területi államháztartási hivatal ellen indított közigazgatási perében mondta ki az LB, hogy jár a jövedelempótlék a 2000 január és 2002 március közötti időszakra kamatok nélkül. Ezután a parlament döntése nyomán adómentesen, mintegy 330 ezer kismamának fizették ki az elmaradt jövedelempótlékot, ami összesen hozzávetőleg 34 milliárd forintos kiadást jelentett a központi költségvetésnek.

A Legfelsőbb Bíróságon csütörtökön lezárult polgári perben Radovics Csilla kaposvári ügyvédnő az 1998-2000 közötti időszakra kérte a jövedelempótlék kifizetésének elmulasztása miatti kártérítés megítélését a kamatokkal együtt. Ennek az újabb eljárásnak az alapja többek között az volt, hogy míg közigazgatási perben három év az elévülési idő és kamatok nélkül ítélik meg a járandóságot, addig polgári perben öt év az elévülés, s a jogos követelés kamatát is megítéli a bíróság. Radovics Csilla államigazgatási jogkörben okozott kár címén benyújtott keresetét azonban korábban elutasította első fokon a Pest Megyei Bíróság, majd másodfokon jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla polgári tanácsa. Emiatt fordult felülvizsgálati kérelemmel a kaposvári ügyvédnő a Legfelsőbb Bírósághoz.

Az ügyben eljáró bíróságok megállapították, hogy a jövedelempótlék kifizetésének elmaradása jogsértő mulasztás volt, ám úgy látták, a kártérítés megítéléséhez szükséges felróhatóság, vétkesség nem állapítható meg. Az LB a csütörtöki tárgyaláson kifejtett szóbeli indoklása szerint sem volt kirívóan súlyos az a jogértelmezési tévedés, amely miatt a jövedelempótlékot nem fizették ki a jogosultaknak. 

Az LB szerint ebben az ügyben az államigazgatásban dolgozó jogalkalmazók számára nehézséget jelentett a mulasztás elkerülése, az alkalmazandó jogszabályok helyes értelmezése. Az LB csütörtöki végzésével hatályában fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla jogerős, a kismamák keresetét elutasító ítéletét, miután a táblával egyetértve úgy ítélte meg, hogy a kárfelelősség mértékéhez szükséges, kirívóan súlyos jogértelmezési hiba nem történt. Radovics Csilla a határozathozatalt követően újságíróknak elmondta: a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az ügyben a tisztességes eljáráshoz fűződő jog megsértésére, illetve a tulajdon védelmére hivatkozva.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Elhalasztott egyeztetés a jövő évi adócsökkentés forrásairól; még az idén megkapják elmaradt pótlékukat a kismamák

A jövő évi adócsökkentéssel kapcsolatos politikai egyeztetés elmaradt - mondta a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően, hozzátéve: legkésőbb jövő héten megszületik a döntés a forrásokról. A kormányszóvivő arról is beszámolt, hogy a kismamák még idén, egy összegben, adómentesen megkapják a nekik járó, elmaradt jövedelempótlékot.

Itthon

Jár a kismamáknak a jövedelempótlék

A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán egy Somogy megyei kismama jövedelempótlékának ügyében hozott felülvizsgálati végzésében a Somogy Megyei Bíróság ez évi jogerős ítéletét és az alperes területi államháztartási hivatal minden eddigi döntését is hatályon kívül helyezte. A végzés szerint a jövedelempótlék-igény a jogszabálysértés megállapításától visszamenőleg három évig érvényesíthető, az LB ugyanakkor helyt adott a felülvizsgálati kérelmet benyújtó területi államháztartási hivatal (táh) érvelésének, amely szerint kamatok nem illetik meg az igénylőt.

Itthon

Egységesen fizetne a kormány a kismamáknak

A kormányzatnak nem szabad egyedi perek vagy eljárások útjára terelni a kérdést, ha fizetési kötelezettsége van egyes kismamákkal szemben, akkor egységes fizetésre kerül sor - jelentette ki Csehák Judit egészségügyi miniszter. Eszerint a Legfelsőbb Bíróság döntését követően a 2000 januárja és 2002 márciusa között gyermekgondozási segélyben részesülő anyáknak nem kell az államháztartási hivatalokhoz fordulniuk, hogy visszamenőleg megkapják a jövedelempótlékot.

Itthon

Kismama-per: az első kifizetésekre már az ősszel sor kerül

A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán ismét úgy döntött, hogy jár az elmaradt jövedelempótlék azoknak a kismamáknak, akik gyermekgondozási segélyt (gyes) kaptak korábban. Az LB döntése becslések szerint akár félmillió nőt is érinthet, s körülbelül 30 milliárd forintos kiadást jelent az államnak.

hvg.hu Itthon

Újra bíróság előtt a kismama-ügy

A Legfelsõbb Bíróság (LB) befogadta Radovics Csilla ügyvédnõ felülvizsgálati kérelmét abban a perben, amit egy kismama indított 2003-ban a gyes mellé járó jövedelempótlék ügyében a Magyar Államkincstárral szemben, államigazgatási jogkörben okozott kár miatt - írja a Népszabadság.

Nem találtak sugárfertőzést az arhangelszki orvosoknál, legalább is ez a hivatalos verzió

Nem találtak sugárfertőzést az arhangelszki orvosoknál, legalább is ez a hivatalos verzió

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Gyurcsány: A helyzet megváltozott

Chile nagy része sivataggá válhat pár évtizeden belül

Chile nagy része sivataggá válhat pár évtizeden belül

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Az utastérben is új világ az elektromos Porsche Taycan

Az utastérben is új világ az elektromos Porsche Taycan

Látványos előzetest kapott Brad Pitt új sci-fije

Látványos előzetest kapott Brad Pitt új sci-fije