szerző:
MTI

Elutasította a kismamák elmaradt jövedelempótlékának felülvizsgálatát a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön Budapesten, így a jogerős ítélet hatályban marad; a kismamák ügyvédje Strasbourgban folytatja a pereskedést a magyar állammal.

A kismamák elmaradt jövedelempótléka ügyében korábban már indultak közigazgatási perek. Egy próbaperben egyetlen kismama követelt az államkincstártól államigazgatási jogkörben okozott kár címén a kamatokkal együtt összesen mintegy 115 ezer forintot azért, mert álláspontja szerint jogértelmezési tévedés miatt nem folyósította neki a Pest megyei területi államháztartási hivatal a 6700 forintos jövedelempótlékot 1999 júliustól 2000 januárig.

2003-ban három Somogy megyei kismamának a területi államháztartási hivatal ellen indított közigazgatási perében mondta ki az LB, hogy jár a jövedelempótlék a 2000 január és 2002 március közötti időszakra kamatok nélkül. Ezután a parlament döntése nyomán adómentesen, mintegy 330 ezer kismamának fizették ki az elmaradt jövedelempótlékot, ami összesen hozzávetőleg 34 milliárd forintos kiadást jelentett a központi költségvetésnek.

A Legfelsőbb Bíróságon csütörtökön lezárult polgári perben Radovics Csilla kaposvári ügyvédnő az 1998-2000 közötti időszakra kérte a jövedelempótlék kifizetésének elmulasztása miatti kártérítés megítélését a kamatokkal együtt. Ennek az újabb eljárásnak az alapja többek között az volt, hogy míg közigazgatási perben három év az elévülési idő és kamatok nélkül ítélik meg a járandóságot, addig polgári perben öt év az elévülés, s a jogos követelés kamatát is megítéli a bíróság. Radovics Csilla államigazgatási jogkörben okozott kár címén benyújtott keresetét azonban korábban elutasította első fokon a Pest Megyei Bíróság, majd másodfokon jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla polgári tanácsa. Emiatt fordult felülvizsgálati kérelemmel a kaposvári ügyvédnő a Legfelsőbb Bírósághoz.

Az ügyben eljáró bíróságok megállapították, hogy a jövedelempótlék kifizetésének elmaradása jogsértő mulasztás volt, ám úgy látták, a kártérítés megítéléséhez szükséges felróhatóság, vétkesség nem állapítható meg. Az LB a csütörtöki tárgyaláson kifejtett szóbeli indoklása szerint sem volt kirívóan súlyos az a jogértelmezési tévedés, amely miatt a jövedelempótlékot nem fizették ki a jogosultaknak. 

Az LB szerint ebben az ügyben az államigazgatásban dolgozó jogalkalmazók számára nehézséget jelentett a mulasztás elkerülése, az alkalmazandó jogszabályok helyes értelmezése. Az LB csütörtöki végzésével hatályában fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla jogerős, a kismamák keresetét elutasító ítéletét, miután a táblával egyetértve úgy ítélte meg, hogy a kárfelelősség mértékéhez szükséges, kirívóan súlyos jogértelmezési hiba nem történt. Radovics Csilla a határozathozatalt követően újságíróknak elmondta: a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az ügyben a tisztességes eljáráshoz fűződő jog megsértésére, illetve a tulajdon védelmére hivatkozva.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Elhalasztott egyeztetés a jövő évi adócsökkentés forrásairól; még az idén megkapják elmaradt pótlékukat a kismamák

A jövő évi adócsökkentéssel kapcsolatos politikai egyeztetés elmaradt - mondta a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően, hozzátéve: legkésőbb jövő héten megszületik a döntés a forrásokról. A kormányszóvivő arról is beszámolt, hogy a kismamák még idén, egy összegben, adómentesen megkapják a nekik járó, elmaradt jövedelempótlékot.

Itthon

Jár a kismamáknak a jövedelempótlék

A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán egy Somogy megyei kismama jövedelempótlékának ügyében hozott felülvizsgálati végzésében a Somogy Megyei Bíróság ez évi jogerős ítéletét és az alperes területi államháztartási hivatal minden eddigi döntését is hatályon kívül helyezte. A végzés szerint a jövedelempótlék-igény a jogszabálysértés megállapításától visszamenőleg három évig érvényesíthető, az LB ugyanakkor helyt adott a felülvizsgálati kérelmet benyújtó területi államháztartási hivatal (táh) érvelésének, amely szerint kamatok nem illetik meg az igénylőt.

Itthon

Egységesen fizetne a kormány a kismamáknak

A kormányzatnak nem szabad egyedi perek vagy eljárások útjára terelni a kérdést, ha fizetési kötelezettsége van egyes kismamákkal szemben, akkor egységes fizetésre kerül sor - jelentette ki Csehák Judit egészségügyi miniszter. Eszerint a Legfelsőbb Bíróság döntését követően a 2000 januárja és 2002 márciusa között gyermekgondozási segélyben részesülő anyáknak nem kell az államháztartási hivatalokhoz fordulniuk, hogy visszamenőleg megkapják a jövedelempótlékot.

Itthon

Kismama-per: az első kifizetésekre már az ősszel sor kerül

A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán ismét úgy döntött, hogy jár az elmaradt jövedelempótlék azoknak a kismamáknak, akik gyermekgondozási segélyt (gyes) kaptak korábban. Az LB döntése becslések szerint akár félmillió nőt is érinthet, s körülbelül 30 milliárd forintos kiadást jelent az államnak.

hvg.hu Itthon

Újra bíróság előtt a kismama-ügy

A Legfelsõbb Bíróság (LB) befogadta Radovics Csilla ügyvédnõ felülvizsgálati kérelmét abban a perben, amit egy kismama indított 2003-ban a gyes mellé járó jövedelempótlék ügyében a Magyar Államkincstárral szemben, államigazgatási jogkörben okozott kár miatt - írja a Népszabadság.

Közösség elleni uszításért jelentették fel Kövér Lászlót

Közösség elleni uszításért jelentették fel Kövér Lászlót

Száz orosz fejlesztésű repülőgépet rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól

Száz orosz fejlesztésű repülőgépet rendeltek meg a pécsi repülőgépgyártól

Eltűnés miatt keresi a rendőrség Bujdosó Krisztofert

Eltűnés miatt keresi a rendőrség Bujdosó Krisztofert

Donald Tusk: Orbán mindig lojális volt hozzám

Donald Tusk: Orbán mindig lojális volt hozzám

A vásárlók több mint 60 százaléka tudja, hogy hamisítványt vesz

A vásárlók több mint 60 százaléka tudja, hogy hamisítványt vesz

Mégsem szigorítják a munkaügyi bírságokat

Mégsem szigorítják a munkaügyi bírságokat