szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csak erkölcsi bizonyítvány birtokában lehessen valaki Magyarországon médium tulajdonosa, vagy főszerkesztője - szorgalmazza a Fiksz Rádió, amely a javaslattal a közeljövőben az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) fordul.

"Nem gondoljuk azt, hogy az ORTT-nek nem lenne kedvére a dolog" - mondta Cs. Kádár Péter, a nonprofit adó egyik alapítója hozzátéve, kezdeményezésük támogatása révén a médiahatóság "sok kellemetlenségtől megkímélhetné önmagát". Cs. Kádár Péter hangsúlyozta: véleményük szerint elengedhetetlen, hogy ne kerülhessen az említett pozíciók valamelyikébe "aki etikátlan volt, aki valakinek kárt okozott, különösen, ha szándékosan" tette ezt.

"Van olyan mellékbüntetés, hogy közügyektől való eltiltás, olyan, hogy közszerepléstől eltiltás, még nincs. Lehetne" - jelentette ki a Fiksz Rádió egyik létrehozója. Cs. Kádár Péter szólt arról is, tervezik, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak annak kimondását kérve, ellentétes  az alaptörvénnyel a rádiózásról és televíziózásról szóló jogszabály, amely nem írja elő a tulajdonosok és főszerkesztők feddhetetlenségét; ha ilyen módon nem sikerül álláspontjukat érvényesíteni, készek arra is, hogy népszavazást kezdeményezzenek az ügyben.
 
Elsősorban a médiatörvény megváltoztatását szeretnék elérni, de remélik, hogy ennek megtörténte után "lesz annyi esze a törvényhozónak", hogy a sajtó más területeit szabályozó előírásokba is beemeli ezt a tételt. Megemlítette: a kezdeményezés ötlete akkor fogalmazódott meg benne, amikor megtudta, hogy műsorszolgáltatási jogosultságot szerzett egy olyan ember, aki korábban bántalmazta őt, és ezért vádemelés is történt már ügyében. A nonprofit, közösségi adóként működő Fiksz Rádió 1992-ben jelentkezett először, akkor még előre bejelentett kalóz-adással. Két évvel később a Civil és a Tilos Rádióval nyertek el közös frekvenciát, amelyen 2000 óta a Civillel osztoznak; az adó ugyanakkor éjjel-nappal sugározza műsorát az interneten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a svéd egészségügyi hatóságok is szigorúbb ajánlásokat fogalmaztak meg

Már a svéd egészségügyi hatóságok is szigorúbb ajánlásokat fogalmaztak meg

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

Ahol minden eldőlhet: így áll Trump és Biden a frontállamokban

Ahol minden eldőlhet: így áll Trump és Biden a frontállamokban