szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Az őrizetbe vett 41 éves kiskőrösi férfi és társai 2003-ban és 2004-ben 33 millió forintot vettek fel idős emberek nevében az osztrák alaptól, melyből 25 és fél millió forintot megtartottak maguknak" - mondta Hortobágyi István, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe Bács-Kiskun megyében az Osztrák Megbékélési Alap sérelmére üzletszerűen, bűnszövetségben és jelentős értékre elkövetett csalás bűntett gyanúja miatt. A romnet.hu úgy tudja, hogy az Országos Cigány Önkormányzat egyik alelnöke, Sztojka László üzletszerűen, bűnszövetségben és jelentős értékre elkövetett csalással gyanúsítható. Hortobágyi István megerősítette a RomNet információját.

A megyében eddig öt embert tartóztattak le a kárpótlással kapcsolatos visszaélések miatt, közel félszáz gyanúsítottat hallgattak ki, de a nyomozás tovább folyik és az adatok szerint még bővülhet a gyanúsítottak köre.

A bűncselekménnyel alaposan gyanúsítható személyek 2003-ban és 2004-ben idős embereket arra vettek rá, hogy az alaptól kérjenek kártérítést, mint a II. világháborúban Ausztriába kényszermunkára hurcolt sértettek.

Az Osztrák Megbékélési Alapnak a kényszermunka tényét illetve a kárpótlásra jogosultságot okirattal kellett igazolni, de a nyomozás során megállapították, hogy több esetben valótlanságokat tartalmaztak az igénylések - mondta korrábban Máté Gábor főhadnagy, a Bács-Kiskun megyében folyó nyomozás vezetője.

A megyébe több mint 300 millió forint érkezett kárpótlás címén, noha levéltári és egyéb adatok alapján Bács-Kiskunra nem volt jellemző, hogy nagy számban deportáltak volna nem zsidó származásúakat osztrák munkatáborba.
 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lassulóban a járvány terjedése a briteknél

Lassulóban a járvány terjedése a briteknél

Nagy segítséget kapnak a közlekedők a Google Térképtől, de csak a világ négy pontján

Nagy segítséget kapnak a közlekedők a Google Térképtől, de csak a világ négy pontján

Ha mindketten dolgozunk, miért nekem kell elvégeznem a házimunkát?

Ha mindketten dolgozunk, miért nekem kell elvégeznem a házimunkát?