szerző:
HVG/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rutineljárásnak minősítette a hipertermiás kezelés egy fajtáját a Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium (SOSZK), így lényegesen több beteg juthat az eddig csak klinikai kísérlet formájában elérhető gyógymódhoz.

A külföldön már több helyütt, így Németországban már 11 éve rutinszerűen javallott lokális hipertermia, azaz hőterápia lényege, hogy a rákos szöveteket belülről magas hőfokon felmelegítik, minek hatására egyes tumoros sejtek elpusztulnak.

„A hipertermia nem önálló terápia, hanem akkor kombinálják a hagyományos gyógymódokkal, így a kemoterápiával és a sugárkezeléssel, amikor azok hatástalannak bizonyulnak” – mondta a HVG-nek Szász András fizikusprofesszor, a kezelést végző gép fejlesztője és gyártója. A kutatások azt mutatják, e kombináció átlagosan 20-25 százalékkal növelheti mintegy 15-féle daganatos megbetegedésben – például a gyomor-, a tüdő- vagy a méhnyakrákban – szenvedők túlélési esélyeit.

E gyógymódot az ország hat intézményében – így a budapesti Országos Onkológiai Intézetben – lehet igénybe venni, a 24 millió forintba kerülő gépet és a kezeléseket jelenleg a kórházak gazdálkodják ki. A SOSZK a társadalombiztosításnál most szorgalmazza a lokális hipertermia finanszírozását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül

Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül

Megváltozik a Google kereső kinézete

Megváltozik a Google kereső kinézete

370 lóerős lett a Cupra Formentor

370 lóerős lett a Cupra Formentor