szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felmentették Dobos Gabriellát, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét, feladatát szeptember 1-től Varga Jenő, a főügyészség főügyész-helyettese veszi át. A Legfőbb Ügyészség (LÜ) szerint nem követett el senki bűncselekményt, amiért a K&H-ügy nyilvánosságra hozott vádiratában egy ideig olvasható volt a vádlottak személyes adata is.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Dobos Gabriella a vádirat korrekcióját elvégezte, a közel 70 oldalas vádiratból mintegy 30 oldalas kivonatot készített és törölte a személyes adatokat belőle, azonban a technikai ellenőrzést elmulasztotta, ezért vált olvashatóvá a vádirat személyes adatokat tartalmazó része is - mondta Borbély Zoltán.

Az LÜ honlapján hétfőn jelent meg a K & H-ügy vádirata, majd nem sokkal ezután eltávolították a portálról, miután az Origo internetes hírújság felhívta a figyelmet arra, hogy a vádlottak személyes adatai egy szövegszerkesztő funkció segítségével olvashatóvá válnak. A hibát az LÜ korrigálta.

A szóvivő felidézte: a K&H-üggyel kapcsolatban keringő számos tévhit, valótlanság indokolta, hogy a személyiségi jogok tiszteletben tartásával, de publikálják az LÜ honlapján a vádirat kivonatát. Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője kapta a feladatot, hogy törölje a vádiratból a személyes adatokat. Ezt a szóvivő korrektül elvégezte, minden adatot törölt, ami szükséges volt, és átküldte az iratot a LÜ-re. A kivonatot itt tartalmilag ismét átnézték.

Wallner József, a LÜ számítástechnikai üzemeltetési csoportvezetője a technikai részletekről szólva elmondta: mindkét helyen - a Fővárosi Főügyészségen és a Legfőbb Ügyészségen - azonos típusú szövegszerkesztővel dolgoznak és általában nem használják a szövegkorrektúrázás lehetőségét. Ez nem is volt bekapcsolva Dobos Gabriella gépén, így a szóvivő valóban azt hihette, törölte az adatokat, miközben a szövegszerkesztő csak korrektúrázott. Így, akinek ez a funkció be volt kapcsolva a számítógépén, az látta a honlapra kikerült vádirat-kivonatban az eredeti adatokat.

Borbély Zoltán elmondta: még hétfőn lefolytatták a vizsgálatot Polt Péter legfőbb ügyész utasításának megfelelően és meghallgatták valamennyi érintettet. A vizsgálat szerint a szóvivő tartalmilag megtette, technikailag azonban elmulasztotta az eredeti szöveg visszaállíthatóságának törlésének ellenőrzését. A vizsgálat kiterjedt arra is, hogy fennáll-e fegyelmi- vagy büntetőeljárás indításának lehetősége az ügyben; erre a büntetőeljárás megindításához nincs elegendő alap.

A törvény szerint az követi el a személyes adattal visszaélést, aki jogosulatlanul vagy céltól eltérően személyes adatot kezel, és ezzel mások érdekeit jelentősen sérti. A bűncselekmény kizárólag szándékosan követhető el, a gondatlan elkövetést a törvény nem rendeli büntetni. Az pedig egyértelműen megállapítható, hogy az ügyészség egyetlen munkatársa részéről sem szándékos tettről volt szó ebben az esetben - tette hozzá.

Mivel Dobos Gabriella felelt azért, hogy minden szempontból kielégítő legyen a vádirat-kivonat nyilvánosságra kerülése, és a fokozott gondosság elmulasztása az ő terhére róható, ezért a legfőbb ügyész visszavonta osztályvezetői beosztását, és felmentették a szóvivői munkakörből. Dobos Gabriella ügyészként továbbra is szakmai munkát végezhet.

A Fővárosi Főügyészség szóvivői teendőit szeptember 1-jétől Varga Jenő, a fővárosi főügyész magán- és közigazgatási jogi szakági helyettese látja el. Varga Jenő a Pest Megyei Főügyészségen kezdte munkáját hét évvel ezelőtt, és a Fellebbviteli Főügyészségen is dolgozott osztályvezető ügyészként. 2004 szeptembere óta a fővárosi főügyész helyettese.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nem a légkondi, hanem a szellőző búgott Kulcsár felett

Nem légkondicionáló, hanem szellőző-berendezés van abban a helyiségben, ahol Kulcsár Attila kihallgatása során azt kérdezte ügyvédjétől: "Mikor szakad le?" – derült ki hétfőn, a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalban (KÜNYH), ahol újságíróknak megmutatták a kihallgató-szobát.

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában